Zagreb dobiva Biocentar vrijedan 19 milijuna eura

(Soundset/Marja Čolak)

Počela je gradnja zgrade Inkubacijskog centra za bioznanosti i komercijalizaciju tehnologije u sklopu sveučilišnog kampusa na Borongaju.

Položen je kamen temeljac za Biocentar. Riječ je o zgradi Inkubacijskog centra za bioznanosti i komercijalizaciju tehnologije u sklopu sveučilišnog kampusa na Borongaju. Ovaj projekt nastao je u okviru IPA programa za regionalnu konkurentnost. Novac je izvučen iz EU fondova, koji su najvažniji potencijal za financiranje u današnja krizna vremena, istaknuo je potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

''Da ne bih pretjerao profesorski u ovom govoru, projekt je izuzetno vrijedan, skoro 19 milijuna eura, što je jedan od najvećih projekata u IPA-i, u ovom području'', rekao je Grčić.

Oko 140 milijuna kuna težak centar prvi je ovakve vrste u Hrvatskoj, ali i regiji. Na 4500 kvadrata nalazi se banka stanica, mikrobiološki laboratorij, i razne druge vrste labosa, koji će služiti ponajprije malim i srednjim poduzećima. Inicijativa je došla od agencije BICRO. Ravnatelj Hrvoje Meštrić najavio je okvirni datum dovršetka zgrade.

''Za 18 mjeseci ćemo osim fizičke zgrade izgrađivati i nevidljivu infrastrukturu za rad Biocentra, mrežu vrhunskih stručnjaka te mrežu programa za razvoj tehnologija'', rekao je Meštrić.

Ovim smo pokazali da imamo snage privući europski kapital, poručio je ministar znanosti Željko Jovanović.

''Ovaj projekt je primjer uspješnog povezivanja znanosti i gospodarstva, razvoja proizvoda i tvrtki temeljenih na znanju te više dodanih vrijednosti. To je jedan od najuspješnijih primjera povlačenja sredstava Europske unije'', zaključio je Jovanović.


Vijesti iz medija