Za studentske domove osigurana gotovo milijarda kuna iz EU fondova

Slika /slike/Studenti_za_web.jpg

Želimo do 2023. godine povećati kapacitet za 27 posto i obnoviti gotovo polovicu postojećeg, odnosno postići pokrivenost studenskim smještajem od 20 posto potrebitih.
 

Gotovo milijarda kuna osigurana je za rekonstrukciju starih i izgradnju novih studentskih domova u Hrvatskoj iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., istaknuto je u utorak na predstavljanju započetih i budućih projekata modernizacije i proširenja infrastrukture studentskog smještaja.U sklopu programa "Modernizacija, unapređenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju" osigurano je 934 milijuna kuna, od čega će iz europskih fondova biti osigurano gotovo 800 milijuna kuna, a ostatak će se pokriti iz hrvatskog proračuna. Javni poziv za dostavu projektnih prijedloga otvoren je početkom rujna i trajat će do iskorištavanja sredstava, rečeno je na predstavljanju.

"Time će se poboljšati uvjeti studiranja studenata, a s druge strane zaposliti građevinska operativa", kazao je tom prilikom ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar.

Istaknuo je da više od 60 posto studenata studira izvan mjesta prebivališta, a da pokrivenost smještajem iznosi samo 15 posto. "Želimo do 2023. godine povećati kapacitet za 27 posto i obnoviti gotovo polovicu postojećeg, odnosno postići pokrivenost studenskim smještajem od 20 posto potrebitih", rekao je Mornar.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić naglasio je da je dosad u ovoj godini otvoreno javnih poziva za projekte financirane iz EU fondova u vrijednosti 550 milijuna eura, te da se do kraja godine očekuje još oko 500 milijuna eura otvorenih poziva.

U prvih 6 mjeseci ove godine iz EU fondova ukupno isplaćeno gotovo 3 milijarde kuna, naprema milijardu kuna u istom razdoblju prošle godine, kazao je. "To je ogroman doprinos rastu investicija i BDP-a u Hrvatskoj", istaknuo je Grčić, dodavši da i u idućem razdoblju očekuje ogroman doprinos europskih fondova ubrzavanju gospodarskog rasta.

Na konferenciji su predstavljeni i potpisani ugovori za visoka učilišta u sklopu Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007.-2013. "Priprema zalihe infrastrukturnih projekata za Europski fond za regionalni razvoj 2014.-2020". Riječ je o ugovorima ukupne vrijednosti 1,35 milijuna kuna kojima je cilj modernizacija infrastrukturnih kapaciteta vezanih uz istraživanje, razvoj i inovacije.

Tekst: Hina

Pisane vijesti