Za novi program prekogranične suradnje Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore odobreno 67 milijuna eura

Slika /slike/shutterstock_147268577_cr.jpg

Program je osmišljen u okviru Europske teritorijalne suradnje i nudi financijsku potporu za prekogranične projekte koji će biti usmjereni na rješavanje zajedničkih izazova  u pograničnim područjima

Europska komisija odobrila je novi program prekogranične suradnje za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu te Crnu Goru u iznosu od oko 67 milijuna eura, od čega će se 57 milijuna eura osigurati iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Instrumenta pretpristupne pomoći za razdoblje 2014.-2020.
Program obuhvaća 12 županija na hrvatskoj strani, 109 općina i Distrikt Brčko iz Bosne i Hercegovine te 10 općina u Crnoj Gori.
 
Cilj programa je poboljšati kvalitetu zajedničkih javnih službi u području zdravstva i socijalne skrbi, poboljšati prevenciju rizika i energetsku učinkovitost te promicati razvoj održivih turističkih djelatnosti i povećati konkurentnost lokalnih poduzeća.
 
Programom će se pridonijeti i ostvarenju ciljeva Strategije za jugoistočnu Europu 2020., Makroregionalne strategije EU-a za regiju Podunavlja te Strategije EU-a za jadransku i jonsku regiju.
 
Ovaj program suradnje usmjeren je na četiri prioritetne osi:
  • poboljšanje kvalitete usluga u sektorima javnog zdravstva i socijalne skrbi u programskom području
  • zaštita okoliša, bolje sprječavanje rizika i promicanje energetske učinkovitosti
  • doprinos razvoju turističkih djelatnosti i očuvanju kulturne i prirodne baštine regije
  • poboljšanje gospodarske konkurentnosti regije

Za svaki poziv na dostavu projektnih prijedloga predviđena je organizacija informativnih radionica. Svi ovi dokumenti bit će distribuirani i raspoloživi na programskoj te nacionalnim internetskim stranicama programa.
Prvi poziv na dostavu projektnih prijedloga očekuje se početkom sljedeće godine.
 

Pisane vijesti