Potpredsjednik Grčić: Rast BDP-a od 2,8 posto dokazuje da je Vlada definitivno izvukla zemlju iz gospodarske krize

Slika /Vijesti/2015/studeni/27 studenog/0004_presica_ministar_grcic.jpg

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić u izjavi za medije osvrnuo se na nove gospodarske pokazatelje i rast BDP-a od 2,8 posto u trećem kvartalu.

Ističući kako je ovo najviša stopa rasta od početka 2008. godine, potpredsjednik Grčić rekao je da ona definitivno potvrđuje da je ova Vlada, sa svojim partnerima, poduzetnicima i svim građanima Republike Hrvatske, definitivno izvukla zemlju iz gospodarske krize. Dodao je kako to posebno naglašava, s obzirom da i nakon završetka predizborne kampanje iz raznih izvora slušamo kako je Hrvatska u izrazito teškoj gospodarskoj situaciji te da se time često žele opravdati neki drugi potezi. „Hrvatska je definitivno izašla iz krize, zahvaljujući ovoj Vladi, i zato u ime svih svojih kolega mogu izraziti i zadovoljstvo i ponos da smo to uspjeli upravo u ovom našem mandatu“.

Hrvatskoj javnosti, ali i potencijalnim partnerima u budućoj Vladi, poručio je da „smo spremni uložiti sve naše napore, znanje i iskustvo da zajednički nastavimo osiguravati i stabilnost Republike Hrvatske, stabilnost gospodarstva i gospodarski rast“, rekao je potpredsjednik Grčić i nastavio: „Mi smo se dokazali, pokazali smo da smo odgovorno vodili državu i da smo državu iz petogodišnjeg, šestogodišnjeg razdoblja recesije doveli do ozbiljnog gospodarskog rasta“.

Osvrnuo se i na komentare u proteklom razdoblju o tome kako stopa gospodarskog rasta nije dovoljno velika. „Sada dolazimo u situaciju da je ta stopa gotovo tri posto, da je to u ovom trenutku sedma stopa po veličini u Europi, a kada gledate stopu u odnosu na prethodni kvartal, to je druga najveća stopa u Europi. Dakle, definitivno više ni ta teza ne stoji. Hrvatska je sada u jednom zamahu i vrlo je važno da se nova hrvatska Vlada i novi parlament što brže konstituiraju, da se proces pregovaranja uspješno završi i da se nastavimo baviti vrlo ozbiljnim poslom poticaja da se ovako pozitivni trendovi u gospodarstvu nastave“.

Potpredsjednik je govorio i u strukturi rasta BDP-a, gdje također ima jako dobrih podataka. Tako je u trećem kvartalu najveći doprinos imala turistička potražnja uz, naravno, dobar rezultat industrije. Nakon sedam godina imamo praktički i rast građevinskog sektora. „Vlada je tome itekako pridonijela, prije svega pokretanjem velikih infrastrukturnih projekata i velikim udjelom EU financiranja tih projekata“. Istaknuo je da investicije rastu čak 2,2 posto u trećem kvartalu. Slijedi i osobna potrošnja, koja je rasla više nego u prethodnom kvartalu, po stopi od 1,4 posto. Izvoz je rastao oko 8 posto. „Hrvatsko gospodarstvo je definitivno stabilizirano, idemo u dobrom smjeru i taj smjer trebamo nastaviti“, zaključio je potpredsjednik Vlade Branko Grčić. 

Na novinarski upit aktivira li takva stopa rasta sporazum sindikata javnih službi i HDZ-ove vlade, potpredsjednik je kazao da ne može ništa prejudicirati. „To će biti ozbiljna tema nas iz koalicije Hrvatska raste i budućih partnera u Vladi, trebali bi osigurati oko 1,8 milijardi kuna. Razgovarat ćemo s partnerima i voditi računa da je iduća godina jedna od prijelomnih u procesu fiskalne konsolidacije“, odgovorio je potpredsjednik Grčić.

Također, kazao je da je BDP od 2,8 posto odličan rezultat kojim je otklonjena bilo kakva sumnja u uspješnost ove Vlade te najbolja garancija potencijalnim partnerima da u koaliciji Hrvatska raste imaju dobrog kvalitetnog sugovornika koji zna što radi i kako se vodi država i gospodarstvo.

„Turizam je bio i sad je, uz industriju, temeljna djelatnost koja vuče Hrvatsku naprijed“, rekao je potpredsjednik Grčić na pitanje je li problematično da hrvatski turizam ima najveću stopu rasta u Europi. „To je osjetljiva djelatnost“, nastavio je potpredsjednik, no naglasio da posebno visoka stopa rasta prerađivačke industrije, od 6,4 posto, uz oporavak građevinskog sektora koji je direktno vezan uz industriju, govori da stvaramo stabilnu gospodarsku strukturu, za razliku od prošlog vremena u kojem su temelji bili trgovina, nekretninski sektor, nešto što je bujalo na zaduživanju u inozemstvu i na tada stvorenim visokim dugovima.

Što se tiče državne potrošnje, potpredsjednik je kazao da je u svim komponentama BDP-a izvoz ima najvišu stopu od 8 posto, a za razliku od toga stopa raste državne potražnje je samo 0,6 posto, što je najniža stopa u strukturi BDP-a. „Javnu potrošnju smo uspjeli staviti pod kontrolu, a to govori i stanje deficita, jer se pozitivni trend smanjenja deficita nastavlja“, rekao je potpredsjednik Grčić i istaknuo da je Hrvatska krajem prošlog mjeseca bila u primarnom suficitu od gotovo2 milijarde kuna, što se nije dogodilo u zadnjih sedam godina. 
 

Pisane vijesti