Za jačanje STEM vještina u osnovnim školama i razvoj regionalnih znanstvenih centara za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području dodijeljeno 147 milijuna kuna

Slika /slike/Vijesti/2022/Srpanj/STEM/IMG_9655.jpg

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak dodijelila je 19 ugovora ukupne vrijednosti 147.680.522,74 HRK (19.610.985,03 EUR) u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje 2014. – 2021. godine, u sklopu programa Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva. 

Od navedenog iznosa 85% financira se iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora, dok se preostali iznos osigurava iz državnog proračuna.
 
Na svečanom uručivanju ugovora, održanom u Hotelu International u Zagrebu uz ministricu Tramišak prisutne su pozdravili i izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Nj.E. Haakon Blankenborg te državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak.
 
Ministrica Tramišak u svom je pozdravnom govoru naglasila kako je važno jačati kapacitete  institucija osnovnoškolskog obrazovanja u Republici Hrvatskoj u STEM podučavanju s konačnim ciljem poboljšanja STEM vještina učitelja i drugih odgojno-obrazovnih radnika, te poboljšanja STEM vještina učenika kao i sinergijske aktivnosti koje će obuhvatiti i upotrebu informacijskih i komunikacijskih tehnologija u odgoju i obrazovanju.
 
„Zabilježen je izniman interes osnovnih škola, organizacija civilnog društva i obrazovnih institucija za sredstva dostupna kroz ovaj Poziv. Zaprimili smo ukupno 116 projektnih prijava ukupne vrijednosti 106,8 milijuna eura što je gotovo pet (5) puta više od vrijednosti poziva. Kroz provedbu uručenih ugovora ostvarit će se izvanredni rezultati u čiju će realizaciju biti uključena 61 osnovna škola, a kroz projektne aktivnosti ojačat će se kapaciteti 872 nastavnika i 4.921 učenika“, naglasila je ministrica Tramišak.
 
Ministrica je kazala kako su krajnji korisnici ovih projekata upravo djeca i to se savršeno uklapa u opći cilj financijskih mehanizama naših donatora kao i Vlade RH, jer nema boljeg načina jačati socijalnu i ekonomsku koheziju nego ulagati u bolju budućnost djece.
 
Ulaskom u Europsku uniju, Hrvatskoj se otvorila mogućnost sudjelovanja u Financijskom mehanizmu Europskog gospodarskog prostora i Norveškom financijskom mehanizmu, u sklopu kojih je Hrvatskoj na raspolaganju 103,4 milijuna bespovratnih sredstva. Jedan od šest (6) programa koji se financiraju iz predmetnih financijskih mehanizama je program Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva, u sklopu kojeg je Hrvatskoj na raspolaganju 32,7 milijuna eura.
 
Kroz 19 dodijeljenih ugovora u okviru poziva „Jačanje STEM vještina u osnovnim školama i razvoj regionalnih znanstvenih centara za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području“ pružit će se podrška jačanju kapaciteta institucija osnovnoškolskog obrazovanja u Republici Hrvatskoj u STEM podučavanju modernizacijom prostora i nabavom STEM opreme za škole.
 
Više informacija o Programu „Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva“ nalaze se na mrežnim stranicama www.eeagrants.hr.
 

Pisane vijesti