Za jačanje i razvoj lokalne zajednice 40 milijuna kuna

Slika /slike/Vijesti/tolusic_25_05_2016.png

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije potpisalo je sa 170 korisnika ugovore o sufinanciranju po Programu održivog razvoja lokalne zajednice za 2016. godinu u vrijednosti od 40 milijuna kuna.

Na svečanom potpisivanju u dvorani Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture sudjelovali su ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić, zamjenica ministra Sonja Bošnjak i pomoćnici ministra Marija Vučković, Davor Huška, Tomislav Jurendić  i Dragan Jelić te župani iz sedam hrvatskih županija.
 
U razdoblju od 2012. do 2015. godine, Ministarstvo je kroz Program održivog razvoja lokalne zajednice sufinanciralo ukupno 600 manjih infrastrukturnih projekata u ukupnom iznosu od 178,9 milijuna kuna u 288 jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.
 
„Iako je ovaj Program krojen upravo po mjeri jedinica lokalne i područne samouprave, uzimajući u obzir njihove kapacitete i financijska ograničenja, vjerujem da će mnogi od korisnika u budućnosti iskoristiti ovo vrijedno iskustvo i znanje kako bi se pripremili za zahtjevnije i veće projekte koji će dodatno doprinijeti revitalizaciji lokalne zajednice“, izjavio je ministar Tolušić.
 
Program održivog razvoja lokalne zajednice nacionalna je mjera za ostvarenje regionalnoga razvoja u skladu s načelima održivog razvoja i socijalne uključenosti. Kroz ovaj program svake se godine sufinancira razvoj lokalne zajednice kroz poboljšanje dostupnosti lokalne infrastrukture, prvenstveno izgradnje, obnove i rekonstrukcije objekata socijalne, komunalne i gospodarske infrastrukture na lokalnoj razini.

Sredstva se dodjeljuju lokalnim zajednicama čiji indeks razvijenosti ne prelazi 100% prosjeka razvijenosti Republike Hrvatske, a projekti su ocijenjeni da će poboljšati standard i kvalitetu života lokalnog stanovništva, pridonijeti znatnoj gospodarskoj i socijalnoj revitalizaciji slabije razvijenih područja i stvoriti preduvjete za jačanje socijalne kohezije i održivi društveni razvoj.

Pisane vijesti