Za energetsku obnovu odgojno-obrazovnih ustanova osigurano 152 milijuna kuna

Slika /slike/Vijesti/Žalac_22_11_2016.png

Ministrica Žalac: „Ministarstvo je osiguralo dodatnih 100 milijuna kuna u 2017. godini za ovaj natječaj kroz Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata!“

U utorak 22. studenoga 2016. u Zagrebu je na konferenciji za novinare objavljeno otvaranje Poziva na dostavu projektnih prijedloga 'Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja'.
 
Konferenciji su prisustvovali ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević, v.d. direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ljubomir Majdandžić i pomoćnik ministra graditeljstva i prostornoga uređenja Danijel Žamboki.
 
„Ovo je svojevrsni nastavak vrlo uspješnog pilot projekta kojim je ugovoreno više od 100 projekata, vrijednosti više od 60 milijuna kuna“, izjavio je ministar Lovro Kuščević na otvaranju javnog poziva. „Bila bi velika šteta kada takav projekt ne bismo nastavili i dalje“, dodao je ministar.
 
„Energetskom obnovom odgojnih i obrazovnih ustanova djeci i mladima ćemo osigurati bolje uvjete za obrazovanje i odgoj, a tim ustanovama smanjiti fiksne troškove režija pa će određena sredstva moći preusmjeriti i na unaprjeđenje kvalitete sadržaja i usluge“, izjavila je ministrica Gabrijela Žalac.
 
U okviru ovog Poziva osigurano je 152.000.000,00 kuna, a u slučaju iskorištenja sredstava postoji mogućnost povećanja alokacije. Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti za financiranje prihvatljivih troškova pojedinačnog projektnog prijedloga je 80.000,00 kuna, dok je najviši iznos 10.000.000,00 kuna.
 
Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije osiguralo je samo za ovaj Poziv dodatno financiranje u iznosu od oko 100 milijuna kuna u 2017. godini kroz Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata. Zahvaljujući tim sredstvima, za pripremu dokumentacije sufinancirat će se do 97 posto iznosa, a za samu provedbu projekta do 92 posto ukupnog iznosa.
 
„Potičem korisnike da se jave regionalnim koordinatorima i lokalnim razvojnim agencijama, jer oni imaju potrebna znanja i iskustva i spremni su pomoći korisnicima u pripremi i provedbi projekata“, naglasila je ministrica Žalac.
 
Na Poziv će se moći javiti jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave koje su vlasnici zgrada u kojima javne ustanove, osnovane od strane jedinica lokalne ili područne (regionalne) samouprave ili Republike Hrvatske, obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja i/ili osnivači javnih ustanova koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja pri čemu su zgrade koje su predmet projekta u vlasništvu te javne ustanove ili jedinice lokalne ili područne (regionalne) samouprave ili Republike Hrvatske.

Pisane vijesti