Vukovar: kreće projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture

U sklopu projekta "Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture grada Vukovara" u petak su potpisana tri ugovora za izvođenje radova, ukupne vrijednosti 356,7 milijuna kuna, a sva tri ugovora izvodit će konzorciji domaćih tvrtki.

Ugovore je s izvođačima radova potpisala direktorica komunalnog poduzeća Vodovod grada Vukovara Milica Zebec, a svečanosti potpisivanja nazočili su ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i predstavnici Hrvatskih voda.

Ugovori se odnose na rekonstrukciju i sanaciju sustava vodoopskrbe i javne odvodnje u središtu Vukovaru, njegovim perifernim dijelovima uključujući i općine Bogdanovci, Borovo i Trpinja, izgradnju objekata vodoopskrbnog sustava uključujući vodospremu kapaciteta 3.000 prostornih metara te izgradnju suvremenog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

Cijeli projekt vrijedan je ukupno 361 milijun kuna, a s nešto više od 70 posto bespovratnih sredstava financira ga Europska unija, Hrvatske vode osiguravaju 26 posto novca, a Vodovod grada Vukovara, kao nositelj posla, preostalih 4 posto.

Zebec je najavila da bi cijeli projekt trebao biti realiziran do 2017. godine.

"Uz Osijek i Županju, vukovarski je vodno-komunalni projekt treći u Slavoniji čija je realizacija u tijeku. U tijeku je i realizacija projekata u aglomeraciji Čakovec i Poreč, niz drugih projekata je u pripremi. To nam jamči da će novci koji su nam za vodno-komunalni sektor na raspolaganju iz EU fondova za razdoblje 2014.-2020. godine, a riječ je o 1,3 milijarde eura, biti iskorišteni prema planovima i prema obvezama koje je preuzela RH", rekao je ministar Jakovina.

Podsjetio je da se Hrvatska obvezala da će do 2023. godine svako naselje s više od 50 stanovnika imati pitku vodu, a naselja s više od 2.000 stanovnika i sustav odvodnje.

Naglasio je da nam europski novac stoji na raspolaganju te pozvao jedinice lokalne samouprave da rade na dobrim i realnim projektima koji će uključiti i projekciju širenja jedinica lokalne samouprave, kako u stambenom tako i u gospodarskom dijelu.

Izrazio je zadovoljstvo što domaći konzorcij tvrtki izvodi radove na vukovarskom projektu te ocijenio da je i to prilog oporavku hrvatskom građevinskom sektoru koji je u krizi proteklih godina doživio najveći pad.

U sklopu projekta "Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture grada Vukovara" uspostavit će se i jedinstven sustav prikupljanja otpadnih voda u Vukovaru te općinama Bogdanovci, Borovo i Trpinja čime će se pokrivenost područja sustavom odvodnje podići sa sadašnjih 66 posto na visokih 96 posto.

Zamjenica gradonačelnika Vukovara Marija Budimir izrazila je zadovoljstvo činjenicom da započinje realizacija projekta koji se priprema od 2011. godine, a koji je i primjer dobre suradnje države sa lokalnom samoupravom.
 

Nema prodaje javne vodoopskrbe

Ministar poljoprivrede komentirao je i nagađanja o mogućoj privatizaciji javne vodoopskrbe.

"Vode, šume i poljoprivredno zemljište su nacionalno bogatstvo RH te nisu, niti će biti, predmetom prodaje dok Vlada Zorana Milanovića vodi Hrvatsku“, rekao je Jakovina.

Na novinarski upit Jakovina je komentirao i sudbinu malih vodoopskrbnih sustava koji nisu u komunalnim društvima, a koje su mještani sami gradili jer nisu mogli dočekati da cjevovodi dođu do njihovih naselja.

"Novom reformom vodno-komunalnog sustava predviđeno je okrupnjavanje tvrtki koje skrbe o izgradnji i održavanju vodoopskrbnih i odvodnih sustava, odnosno umjesto sadašnjih 160 bit će ih 20“, rekao je Jakovina.

Time bi se osiguralo da se u te nove cjeline ukomponiraju i manji vodovodi, odnosno manja trgovačka društva koja će postati organizacijske jedinice u toj novoj tvrtki, a ona će biti jedan jedini isporučitelj i nositelj svih projekata na uslužnom području, dodao je Jakovina.

(Hina)

Pisane vijesti | EU fondovi