Vrtić otvara vrata

(Novi list/Andrej Petrak)


U sklopu Dana otvorenih vrata pripremljen je bogat program, od likovne izložbe Minje Perhat „Otisak identiteta“, lutkarske predstave, do dječje disco večeri s čakavskim pjevačem Alenom Polićem

VIŠKOVO Nova zgrada Dječjeg vrtića Viškovo bit će službeno otvorena u petak, a za ovu svečanu priliku Općina i Dječji vrtić organizirali su u sklopu Dana otvorenih vrata bogat program za svu djecu jasličke i predškolske dobi s područja Viškova. U 16 sati bit će otvorena likovna izložba autorice Minje Perhat pod nazivom „Otisak identiteta“, a ovom izložbom ujedno će biti promovirana i otvorena Mala galerija, što će djelovati u sklopu vrtića. Pola sata kasnije nastupa klaun Jozo Bozo, a između 17 i 18 sati bit će organizirane razne radionice i igraonice. Pričaonica Mladena Kušeca počinje u 17.30 sati, dok je u 18 sati na rasporedu još jedna predstava klauna Joze Boze, a u 18.30 sati bit će upriličena lutkarska predstava. Višestruko nagrađivani čakavski pjevač Alen Polić na scenu stupa u 19 sati na dječjoj disco večeri, što će potrajati sve do 20.30 sati.

Sufinanciran projekt

U novom objektu dječjeg vrtića, viškovskim roditeljima konačno će postati dostupan i jaslički program, a zgrada raspolaže s dovoljno prostora za smještaj dvanaest odgojnih skupina, od čega osam predškolskih i četiri jasličke, s ukupno 240 predškolaca.  Osamdeset predškolaca koji su bili smješteni u bivšim prostorijama DV Viškovo u sklopu Osnovne škole Sv. Matej, prvi su uselili u novi vrtić, a sad im se pridružuju djeca jasličke i predškolske dobi upisana na natječaju raspisanom krajem prošle godine.

Splitska tvrtka Lavčević izgradnju objekta započela je u svibnju 2011. godine, a vrijednost radova porasla je na 14,5 milijuna kuna bez PDV-a, zbog 1,8 milijuna kuna dodatnih radova. U opremanje objekta utrošeno je dva milijuna kuna bez PDV-a, a ovaj je posao bio povjeren zagrebačkoj tvrtki Škrinjica. Dječji vrtić imat će i mali bazen za učenje plivanja vrijedan 300 tisuća kuna bez PDV-a, koji je izgradila Zanatska zadruga Gradin, a za uređenje okoliša tvrtki Parkovi plus isplaćeno je 700.000 kuna bez PDV-a.

Zamjenica načelnika Sanja Udović napominje da je Općina uspjela osigurati sufinanciranje izgradnje novog predškolskog objekta iz vanjskih izvora u iznosu od gotovo 30 posto cijele investicije.

- Sveukupna investicija izgradnje dječjeg vrtića od početka izgradnje sa svim ostalim troškovima nadzora, koordinatora, naknada iznosila je 18 milijuna kuna bez PDV-a. Projekt izgradnje dječjeg vrtića sufinanciran je od strane Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU u iznosu 4,125 milijuna kuna, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu 1,14 milijuna kuna te Primorsko-goranske županije 800 tisuća kuna, iz čega proizlazi da je projekt izgradnje sufinanciran sa 6,066 milijuna kuna, odnosno sa 27 posto iznosa, kaže Udović.

Usporedno s izgradnjom vrtića GP Krk izgradio je pristupnu cestu, sa svom potrebnom infrastrukturom, vrijednu 1,1 milijun kuna bez PDV-a, koja služi za prilaz vrtiću, ali i svoj budućoj izgradnji planiranoj na tom području. U zemljane pripreme za izgradnju vrtića, još prije 2011. godine utrošeno je čak 5,2 milijuna proračunskih kuna, jer je teren nasipan s oko 70 tisuća prostornih metara materijala.

Tlocrtna površina građevine koja se  sastoji od dva suterena, prizemlja i kata, iznosi 3.260 četvornih metara bruto, odnosno 2.454 četvornih metara neto, a za zgradu Dječjeg vrtića izrađen je energetski certifikat.

Energetski učinkovito

- Zgradi pripada energetski razred A. Objekt je izgrađen s vrlo kvalitetnim izolacijskim materijalima koji čine njenu vanjsku ovojnicu, kao i s energetski visokoučinkovitim sustavom za grijanje, hlađenje i pripremu potrošne tople vode, čemu je dokaz ovako kvalitetan energetski razred. Izgrađen je sustav niskotemperaturnog površinskog podnog i zidnog grijanja. Na krovu su ugrađeni kolektori za korištenje sunčeve energije. Ugrađeno je ukupno 18 sunčevih kolektora, ukupne površine 36 četvornih metara. Godišnje smanjenje štetnih emisija CO2 ugradnjom sunčevih kolektora iznosi 3.292,37 kg. Izveden je sustav hlađenja u svim dnevnim boravcima i zajedničkim prostorijama vrtića, također izgrađen je i sustav ventilacije santirarnih prostorija, garderoba i kuhinje. Kompletnim sustavom grijanja, pripreme potrošne tople vode i hlađenja upravlja automatska regulacija, čime su omogućene dodatne uštede plina i električne energije, objašnjava Udović.

U okoliš vrtića uređen je edukativno – sportski park površine dvije tisuće četvornih metara, za usmjereni socijalno -  psihofizički razvoj djece. U parku su predviđeni edukativni sadržaji te postava prilagođene sportske i druge opreme koja će dodatno poticati i usmjeravati psihofizički razvoj kao i socijalizaciju djece koja u njemu provode slobodno vrijeme i aktivnosti. Park stoga predstavlja zaokruženu cjelinu namjenjenu djeci predškolskog uzrasta.

 



Vijesti iz medija