Vlada: povratak izbjeglih nije indikator razvijenosti

 (Hina)


ZAGREB, 27. prosinca 2013. - Vlada je današnjom uredbom korigirala indeks razvijenosti koji je podloga za razvrstavanje jedinica lokalne samouprave u potpomognuta područja.

Kako objašnjava potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić, uočeno je da su neke općine i gradovi ispali s liste potpomognutih područja jer su u međupopisnom razdoblju, od 2001. do 2011. godine, povećale broj stanovnika, što se tumači kao indikator povećanja razvijenosti.

Međutim, napominje Grčić, riječ je o ratom stradalim područjima te rast broja stanovnika nije rezultat klasičnog prirodnog prirasta nego povratka izbjeglica i prognanika.

Stoga Vlada za područja pogođena ratom više neće kao indikaciju rasta razvijenosti uzimati povećanje broja stanovnika kad je očito da je ono rezultat povratka, a ne razvoja, rekao je Grčić.

Korekcijom indeksa razvijenosti u sustav potpomognutih područja vraća se 25 jedinica lokalne samouprave, primjerice Benkovac, Bilje, Ernestinovo, Petrinja i druge.

Ukupno bi, prema Grčićevim riječima, potpomognuta područja primjenom novog Zakona o regionalnom razvoju brojila 264 jedinice lokalne samouprave, od kojih bi 99 ušlo u tu skupinu po prvi put, a 56 bi napustilo sustav jer je prešlo granicu od 75 posto prosjeka razvijenosti za cijelu Hrvatsku.

Kao indikator povećanje razvijenosti neće se računati ni prihodi od prodaje imovine, jer oni nisu stalni i zapravo su jednokratni prihodi općina i gradova.

 

 


Vijesti iz medija