Virovitičko-podravska županija druga je u Hrvatskoj po povlačenju novca iz Europskih fondova

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/BVirovitica naslovna.jpg
  • Slika
  • Slika

Ministar Šime Erlić posjetio je danas Virovitičko-podravsku županiju.

U Virovitici je ministar, zajedno s domaćinom, županom Igorom Androvićem te gradonačelnikom Ivicom Kirinom, održao radni sastanak na kojem se razgovaralo o statusu brojnih projekata koji se u Županiji provode, a posebno onima koji se sufinanciraju Europskim fondovima.
Ministar je istaknuo kako je Virovitičko-podravska županija vrlo uspješna u povlačenju novca, te je 2. županija u Hrvatskoj s ugovorenih preko 360 milijuna eura, od čega je 335 milijuna eura bespovratnih sredstava.
Posebno je pohvalio ulaganja kojima je značajno unaprijeđen život stanovništva, poput 52 milijuna eura bespovratnih sredstava uloženih u vodno-komunalnu infrastrukturu, dogradnje i opremanja Opće bolnice Virovitica, proširenja dostupnosti širokopojasnog interneta, izgradnje mreže poduzetničkih inkubatora, ulaganja u infrastrukturu za gospodarenje otpadom te druge vrijedne projekte.
 
Župan Andrović i gradonačelnik Kirin iznijeli su informacije o ostalim aktivnim projektima te najavili nove koji će se provoditi u narednom periodu. U tom kontekstu vrlo je važna i izgradnja sušionice povrća koja će dati izniman doprinos poljoprivredi i industrijskoj preradi, daljnja ulaganja u sustave navodnjavanja, izgradnja Centra za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnosti te istraživanje geotermalnog potencijala za koji već sada postoji velik interes investitora.
 
Ministar je rekao kako je u novoj financijskoj perspektivi do 2027. godine, jedinicama lokalne i regionalne samouprave na raspolaganju velik iznos. S jedne strane, Hrvatska im 470 milijuna eura za podršku potpomognutih i brdsko-planinskih područja, a s druge strane, planira se proširenje integriranih teritorijalnih ulaganja na nova područja, od kojih je jedno od njih upravo Virovitica s općinama Lukač i Suhopolje. Virovitica tako iz ovog mehanizma ima na raspolaganju indikativnu alokaciju od 18 milijuna eura.
 
Nakon sastanka domaćini su ministra poveli u obnilazak jednog od uspješno provedenih projekata, obnovljeni dvorac Janković u Suhopolju, koji u zadnjoj fazi očekuje izgradnju dodatnih sadržaja u sklopu ponude heritage hotela.
 
Virovitičko-podravska županija na svom području ima 3 dvorca za koje je, uz pametno osmišljene projekte, povučeno čak 19,5 milijuna eura bespovratnih sredstava – uz već spomenuti dvorac Janković u Suhopolju, tu je i dvorac Janković u Cabuni te potpuno obnovljen dvorac Pejačević u Virovitici koji je svečano otvoren 2019. godine. Kulturna i prirodna baština kojom obiluje ovaj kraj svrstava Virovitičko-podravsku županiju u sam vrh najbrže rastućih županija u sektoru turizma, a brojke koje bilježi pokazuju uzlazan trend turističke ponude kontinentalne Hrvatske.

Pisane vijesti