Usvojen Plan za industrijsku tranziciju Panonske Hrvatske

  • Slika /slike/Vijesti/2021/Studeni/Panonska Hrvatska/260347817_343948567539312_6809701798166802233_n.jpg
  • Slika
  • Slika

U Osijeku je danas održana 2. sjednica Koordinacijskog vijeća za Panonsku Hrvatsku čiji su članovi ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak te osam župana iz spomenute regija, a na kojoj je usvojen Plan za industrijsku tranziciju Panonske Hrvatske.

Plan za industrijsku tranziciju Panonske Hrvatske je zajednička inicijativa Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i osam županija Panonske Hrvatske kojom će se pružiti podrška jačanju konkurentnosti Panonske Hrvatske kroz izradu strateškog i provedbenog okvira za korištenje fondova Europske unije u razdoblju 2021. – 2027. u okviru Integriranog teritorijalnog programa.

„Kroz industrijsku tranziciju posebni naglasak stavljamo na prioritetne sektore i nove niše budućnosti Panonske Hrvatske, koji sukladno teritorijalnom kapitalu Panonske Hrvatske te globalnim razvojnim trendovima imaju znatan potencijal za daljnji rast i razvoj“, istaknula je ministrica Tramišak prilikom prezentiranja konačne verzije Plana članovima Vijeća.

Ministrica je pojasnila kako je Republika Hrvatska po NUTS2 nomenklaturi podijeljena u 4 nove regije statističkog tipa, čija je  glavna namjena privlačenje investicija i konkretno fondova Europske unije na određeno područje.

„Prvi korak je bio izraditi novu kartu regionalnih potpora, pojačati potpore za poduzetnike, odnosno gospodarstvenike. To smo i učinili, od 1.1.2022. godine stupa na snagu nova karta regionalnih potpora po kojoj će poduzetnici s područja Panonske Hrvatske prilikom javljanja na javne pozive za ulaganje u materijalnu ili nematerijalnu imovinu, imati 25% veće potpore nego što su to imali ranije. Konkretno to znači da će za male poduzetnike potpora iznositi 70%, za srednje 60% i za velike poduzetnike 50%, što će zasigurno značajno potaknuti njihov ostanak na ovim područjima kao i daljnji razvoj i ulaganja te stvaranje kvalitetnijih radnih mjesta“, nastavila je ministrica Tramišak.

U nastavku izlaganja ministrica Tramišak istaknula je kako je u okviru Plana za industrijsku tranziciju Panonske Hrvatske alocirano novih oko 160 milijuna eura, odnosno milijarda i 200 milijuna kuna, kroz koje će se ubuduće raspisivati pozivi samo za poduzetnike sa područja Panonske Hrvatske i to za ukupno 5 utvrđenih strateških grana gospodarstva, a to su poljoprivreda/prehrambena industrija, metalo-prerađivačka industrija, drvno-prerađivačka industrija, informacijsko-komunikacijske tehnologije i potencijal rasta kontinentalnog turizma.

„U programskom razdoblju 2021.-2027., imat ćemo novi regionalni teritorijalni pristup te planiramo ulagati sredstva direktno u različite regije. Osim Panonske Hrvatske, ovakve planove izradili smo i za Sjevernu Hrvatsku te Jadransku Hrvatsku i na taj će način svaka regija imati svoje specifične javne pozive, a ne međusobno konkurirati za ista sredstva“, pojasnila je ministrica Tramišak.

Ministrica je također kazala kako je svrha spomenutog Plana upravo poticanje poduzetnika na stvaranje partnerstava, inovacija, novih proizvoda kao i strateško brendiranje, a luksuzne „brand“ proizvode istaknula je kao značajan faktor u unaprjeđivanju pozicije regije Panonska Hrvatska.

Konačno, ministrica je zaključila kako donošenjem ovoga Plana zajednički posao Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i župana tek počinje te kako će upravo Koordinacijsko vijeće imati važnu ulogu u upravljanju industrijskom tranzicijom uz pomoć EU sredstava tijekom novog financijskog razdoblja od 2021.-2027. godine.

Pisane vijesti