„USUSRET EU FONDOVIMA – IZAZOVI I PRILIKE ZA GRADOVE“

Slika /arhiva/SLIKE/Gradonačelnici naslovna.JPG

Investicije su ključ za oporavak gospodarstva i to je ova Vlada prepoznala. Praksa naših prijatelja iz zemalja, novih članica Europske unije, pokazala je da su se u vremenima krize orijentirali na financiranje projekata novcem iz EU fondova. Zašto i mi ne bismo išli tim putem? Jako je važno pripremiti se za 2014.godinu. Tu nam je bitna suradnja s vama, očekujemo i promjenu strukture u vašim gradskim proračunima, računamo na jaču razvojnu komponentu.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije : sastanak s gradonačelnicima velikih gradova i sjedišta županija 7. prosinca 2012.

Investicije su ključ za oporavak gospodarstva i to je ova Vlada prepoznala. Praksa naših prijatelja iz zemalja, novih članica Europske unije, pokazala je da su se u vremenima krize orijentirali na financiranje projekata novcem iz EU fondova. Zašto i mi ne bismo išli tim putem? Jako je važno pripremiti se za 2014.godinu. Tu nam je bitna suradnja s vama, očekujemo i promjenu strukture u vašim gradskim proračunima, računamo na jaču razvojnu komponentu. Početkom 2013. krenut ćemo po Hrvatskoj kako bismo identificirali probleme i potencijale razvoja, u taj će projekt biti uključene sve državne institucije, sva ministarstva i agencije. Posebno nas zanima mogućnost novih projekata u jedinicama lokalne i područne samouprave i kako država može pomoći u njihovoj realizaciji. Kao što će država jačati svoj kadrovski kapacitet na pripremama projekata za EU, i vi razmislite o angažiranju ljudi koji bi mogli preuzeti taj posao. Sad je krajnje vrijeme za to.

Kazao je to prof.dr.sc. Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije obraćajući se predstavnicima velikih gradova i gradova sjedišta županija na radnom sastanku „Ususret EU fondovima – izazovi i prilike za gradove“, održanom u petak 7.prosinca 2012. u prostorijama Središnje agencije za financiranje i ugovaranje.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU organiziralo je taj sastanak kako bi gradonačelnike velikih gradova, koji imaju više od 35.000 stanovnika, i gradova sjedišta županija upoznalo s pripremama Republike Hrvatske za korištenje EU fondova, aktivnostima u ministarstvu za pripremu strateških projekata regionalnoga razvoja, te izazovima i prilikama koje se pružaju velikim gradovima u financiranju projekata sredstvima iz EU fondova.

-EU fondovi su velika prilika i ogroman izazov, oni su prilika da zemlju promijenimo nabolje – istaknuo je dr.sc. Jakša Puljiz, zamjenik ministra informirajući o mogućnostima koje se pružaju gradovima. O pripremama Republike Hrvatske za korištenje EU fondova govorili su Matija Derk, pomoćnik ministra i Helga Bubanović Devčić, pomoćnica ministra, dok je Venko Ćurlin, pomoćnik ministra prezentirao kako resorno ministarstvo podržava pripremu strateških projekata regionalnoga razvoja. Primjer upravljanja pripremom složenog projekta „Zagreb na Savi“ iznio je Leo Penović, direktor tvrtke HEP Razvoj višenamjenskih nekretninskih projekata.

Kad je riječ o financiranju iz fondova EU u razdoblju od 2014.-2020., jedanaest je tematskih ciljeva:
1. Jačanje istraživanja, tehnološkog razvoja i inovacija
2. Povećanje pristupa, korištenja i kvalitete informacijskih i komunikacijskih tehnologija
3.Povećanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća, poljoprivrednog sektora, te ribarskog i akvakulturnog sektora
4. Podupiranje prijelaza na niskougljično gospodarstvo u svim sektorima
5. Promicanje prilagodbe na klimatske promjene, prevencija i upravljanje rizikom
6. Zaštita okoliša i promicanje učinkovitosti resursa
7. Promicanje održivog transporta i otklanjanje čepova u ključnim mrežnim infrastrukturama
8. Promicanje zapošljavanja i podupiranje mobilnosti radne snage
9. Promicanje socijalne uključenosti i borba protiv siromaštva
10. Ulaganje u obrazovanje, vještine i cjeloživotno učenje
11. Jačanje institucionalnih kapaciteta i učinkovite javne uprave



PREZENTACIJE:

1. Mogućnosti korištenja EU sredstava za gradove.pptx
   
2. Institucionalni okvir za upravljanje strukturnim instrumentima.pptx
   
3. Izazovi i prilike za gradove.pptx

4. Program pripreme i provedbe razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz fondova 
    Europske unije.pptx


5. Upravljanje pripremom složenog projekta - projekt „Zagreb na Savi”.pptx


Galerija:


Pisane vijesti