Javna nabava ogledalo je discipline cijeloga sustava

Slika /arhiva/SLIKE/Javna nabava 2.JPG

U HGK održana konferencija „Strukturni fondovi i javna nabava“
 

Konferencija na temu „Strukturni fondovi i javna nabava: upravljanje EU fondovima zahtijeva učinkovit sustav javne nabave na središnjoj i lokalnoj razini“ održana je 11. prosinca u HGK u organizaciji HGK, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstva gospodarstva i Europske komisije. Cilj je konferencije bio upoznati sudionike i javnost s pripremama za provedbu kohezijske politike i strukturnih fondova u kontekstu sustava javne nabave u RH.
 

Potpredsjednica HGK Vesna Trnokop-Tanta, zahvalila je ministarstvima što su prepoznali HGK kao partnera u projektu edukacije. „U HGK se već desetak godina intenzivno bavimo pitanjima važnim za hrvatsko gospodarstvo u vezi pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. HGK je radila i na svim važnim temama za gospodarstvo u vezi javnih nabava i pri tome je imala podršku ministarstava. Organizirane su i radionice koje su održavane  po cijeloj Hrvatskoj te su doprinijele povećanju znanja i saznanja o svemu onome što gospodarstvo očekuje ulaskom u EU“, kazala je Trnokop-Tanta dodavši kako je javna nabava ogledalo discipline cijeloga sustava. Pravovremena najava utječe na uspješnost cijeloga procesa javne nabave, a sve što se radi odrazit će se i na hrvatsko gospodarstvo. Cilj je kvalitetne javne nabave da se provodi na vrijeme i efikasno te prema proceduri, kazala je Trnokop-Tanta napomenuvši kako je za sve sudionike važna pravilna provedba  javne nabave. Potrebna je i dodatna edukacija u javnoj nabavi, ali i produbljivanje svijesti gospodarstva u procesu javne nabave u čemu je i najveća odgovornost.
 

Pomoćnica ministra regionalnoga razvoja i fondova EU Helga Bubanović Devčić, zahvalila je HGK na pomoći u organizaciji ove konferencije koju treba shvatiti kao dio procesa učenja što je osobito važno te nadodala kako će se sljedeće godine od 1. srpnja dogoditi velike promjene, a jedna od njih tiče se i javne nabave. Sve što se radi radit će se kroz postupke javne nabave, a u tom procesu usvajanja znanja Europska komisija je bila dobar učitelj. Naučili su jedan drugi način razmišljanja i logiku koju će koristi i dalje provoditi, kazala je Bubanović Devčić. Ovo je jedan u nizu seminara koji će se organizirati i s drugim temama kao što su državne potpore, smart specijalizacije i slično.
 

Pomoćnica ministra gospodarstva Teja Kolar, istaknula je važnost stečenih znanja i vještina u procesu pristupa sredstvima pretpristupnih fondova EU u procesu stjecanja novih znanja koja će biti potrebna ulaskom RH u EU. Sljedeće godine od 1. srpnja nacionalni sustav javne nabave provodit će se i na sredstva iz EU fondova. Inače, sustav javne nabave uspostavlja se već godinama i novi su izazovi pred nama, kazala je Kolar dodavši kako je najvažnija u javnim nabavama transparentnost. Partner Hrvatskoj u izgradnji sustava javne nabave bila je Europska komisija, koja je pomagala u uspostavi standarda primjenjivih kada RH postane članica EU, kazala je Kolar.
 

Nicola Aimi  iz Opće uprave za regionalnu politiku Europske komisije istaknuo je kako ova konferencija obuhvaća jednu od najkompleksnijih politika u vezi strukturnih fondova, a to je javna nabava. Potrebno je ojačati svijest o javnim nabavama te ukazati na glasna pitanja s kojima se Hrvatska suočava. Istaknuta su pitanja rizika, kada i gdje se javna nabava primjenjuje kod strukturnih fondova. Hrvatska još uvijek ima mogućnost korištenja sredstava iz IPA programa i to po istoj proceduri koju provode zemlje EU u okviru kohezijske politike, kazao je Aimi dodavši kako javne nabave čine 30 posto BDP-a EU te je to područje visokog rizika. Krešenje pravila javnih nabava izvor su nepravilnosti i to 40 posto svih pogrešaka, a prema revizorima čak i do 70 posto, rekao je Aimi dodavši kako jednu petinu sredstava troše države pri nabavi roba i usluga te u izgradnji infrastrukture, a 20 posto troši se na robe koja prelazi vrijednost javnih nabava. 
 

O javnoj nabavi u RH govorila je Nina Čulina, voditeljica službe Uprave za sustav javne nabave Ministarstva gospodarstva. Zakonodavni okvir javne nabave čini novi Zakon o javnoj nabavi od 1. siječnja 2012. godine. Jedan od ključnih zadataka je osiguranje pravilne primjene zakonodavnog okvira na svim razinama. Ministarstvo gospodarstva pruža brzu i efikasnu pomoć, kazala je Čulina dodavši važnost izobrazbe u području javnih nabava. Do danas je u javnim nabavama certificirano  više od tri tisuće osoba. Drugi su oblici organizacija radionica u suradnji sa HGK. Inače, naručitelji su obvezni objaviti objavu za sve nabave čija je procijenjena vrijednost jednaka ili veća od 70 tisuća kuna bez PDV-a.
 

Juraj Ivanković načelnik sektora u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU, govorio je o načinima i uvjetima korištenja sredstava strukturnih instrumenata utvrđenih u Pravilnicima, koji još nisu usuglašeni s korisnicima. U njima su utvrđeni uvjeti za provedbu te kontrolu postupaka javne nabave. Pravilnici još nisu usuglašeni s korisnicima, rekao je Ivanković dodavši kao je u tijeku ciklus od deset edukacija s oko 600 polaznika s ciljem osposobljavanja djelatnika sustava.   
 

Hrvatska je za provedbu pretpristupne pomoći koristila Praktični vodič za procedure ugovaranja za vanjske aktivnosti EK. Veliki broj javnih ustanova i institucija razvile su sposobnosti za rad s pravilima i predlošcima navedenim u Vodiču (PRAG), o čemu je govorila Maja Kušt načelnica sektora u Ministarstvu gospodarstva usporedivši osnovna načela vezana uz provedbu postupaka javne nabave PRAG-a i Zakona o javnoj nabavi.

Galerija:

 


Pisane vijesti