Uručeno 13 ugovora Hrvatskom Telekomu za projekte razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa ukupne vrijednosti 820,5 milijuna kuna

  • Slika /slike/Vijesti/2020/rujan/HT 1.jpg
  • Slika

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak uručila je članovima Uprave Hrvatskog Telekoma d.d. Nataši Rapaić i Borisu Drili 13 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru poziva „Izgradnja mreža sljedeće generacije (NGN)/pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) u NGA bijelim područjima“ ukupne vrijednosti 820,5 milijuna kuna, od čega je 323,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Dosad je u okviru navedenog poziva potpisano 8 projekata ukupne vrijednosti 578 milijuna kuna, od toga 263,9 milijuna kuna bespovratnih sredstava.
 
„Današnjim uručivanjem iskoristili smo cijelu alokaciju poziva. Potpisan je 21 ugovor ukupne vrijednosti ulaganja od gotovo 1,4 milijarde kuna od čega je 687 milijuna kuna bespovratnih sredstava“, istaknula je ministrica Tramišak.
 
Realizacijom ovih 13 projekata koji se financiraju iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova omogućit će se izgradnja NGA mreže te brzi i ultra-brzi širokopojasni pristup mrežnoj infrastrukturi za dodatnih 148.774 stanova, te poslovnih i javnih korisnika iz udaljenih, rjeđe naseljenih i slabije razvijenih područja Republike Hrvatske.
 
Hrvatski Telekom će zajedno sa partnerima projekte provoditi na područjima sljedećih 10 županija: Brodsko-posavska, Dubrovačko-neretvanska, Istarska, Krapinsko-zagorska, Međimurska, Osječko-baranjska, Splitsko-dalmatinska, Varaždinska, Vukovarsko-srijemska i Zagrebačka.
 
Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma ovom prigodom je istaknuo: „Iznimno sam ponosan na današnje potpisivanje 13 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za različita teritorijalna područja u Hrvatskoj, a na kojima će Hrvatski Telekom, najveći privatni investitor u digitalizaciju, izgraditi širokopojasne mreže nove generacije (NGA), i to najkasnije do kraja 2023. godine. Hrvatski Telekom kontinuirano ulaže u razvoj optičke mreže, a posebno me veseli što aktivno radimo na digitalizaciji svih dijelova Hrvatske i što ćemo putem ovih projekata mrežu implementirati i u manje urbanim, odnosno ruralnim sredinama Hrvatske te za gotovo 149 tisuća potencijalnih korisnika omogućiti NGA pristup, što će značiti brzine pristupa internetu od 100 Mbit/s“.
 

Pisane vijesti