U Zagrebu održana ministarska konferencija zemalja članica Srednjoeuropske inicijative

  • Slika /slike/Vijesti/Ministarska konf_6_6_2018_1.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U srijedu, 6. lipnja 2018. godine u Zagrebu, u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, održana je ministarska konferencija „Poticanje kohezije i konkurentnosti kroz regionalnu suradnju“ na kojoj su sudjelovali ministri i predstavnici država Srednjoeuropske inicijative (SEI) Albanije, Bjelorusije, Bugarske, Češke Republike, Mađarske, Italije, Makedonije, Crne Gore, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Srbije, Ukrajine te Hrvatske kao predsjedateljice Inicijative tijekom 2018. godine.

„Ono što smo danas istaknuli tijekom ministarske konferencije su prioriteti hrvatskog presjedanja Srednjoeuropskom inicijativom, važnost kohezijske politike za države članice, kao i važnost Europske teritorijalne i makro regionalne suradnje te pružanje podrške državama članicama SEI-a na njihovom putu prema članstvu u Europskoj uniji“, istaknula je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac te dodala kako će u procesu pregovora za novi financijski okvir Hrvatska inzistirati na održavanju mogućnosti ulaganja sredstava iz EU fondova u sve sektore koji su pokriveni sadašnjom financijskom perspektivom te ujedno naglasiti važnost pravovremenog donošenja konačnog sporazuma kako bi Hrvatska započela provedbu novog financijskog okvira već 2021. godine.

 Zamjenik glavnog tajnika Srednjoeuropske inicijative Antal Nicoletti zahvalio je ministrici Žalac na domaćinstvu i organizaciji konferencije te istaknuo kako je prisustvo velikog broja ministara i predstavnika iz čak 15 zemalja, dokaz porasta aktivnog uključivanja zemalja članica inicijative kroz regionalnu suradnju i rad na zajedničkim ciljevima.

 Nakon ministarskog sastanka, ministrica Žalac održala je bilateralne sastanke s ministrom za investicije i gospodarski razvoje Poljske Jerzyem Kwiecinskim te državnim tajnikom Mađarske za EU politike i koordinaciju Szabolcsom Takácsem i državnom tajnicom Mađarske za EU odnose Judit Varga.

 Na konferenciji su održani i stručni paneli na kojima se raspravljalo o pristupanju Europskoj uniji i njezinom utjecaju na učinkovitost javne uprave te o utjecaju makro-regionalnih strategija na europske strukturne i investicijske fondove.

 Republika Hrvatska predsjeda Srednjoeuropskom inicijativom od 1. siječnja do 31. prosinca 2018. godine, a glavni prioriteti su proširenje Europske unije - Hrvatska, kao najmlađa članica EU, svojim znanjem i iskustvom iz pristupnog procesa može tome dati vrijedan doprinos, jačanje suradnje na području gospodarstva, kulturna suradnja, upravljanje migracijama, promicanje parlamentarne suradnje te promicanje stvaranja sinergije između SEI-a i ostalih regionalnih i međunarodnih organizacija. Nakon Hrvatske, predsjedanje preuzima Italija.



Pisane vijesti