U Zadru održano događanje 100% EU fondovi

  • Slika /slike/Vijesti/2024/Listopad/Zadar/WhatsApp Image 2024-10-11 at 16.12.12.jpeg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Predstavljeni brojni projekti koji su grad i Zadarsku županiju promijenili na bolje.

U organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, u suradnji s Gradom Zadrom, Zadarskom županijom, Razvojnom agencijom Zadarske županije - ZADRA NOVA i brojnim partnerima, u Zadru je održano informativno-edukativno događanje pod nazivom 100% EU fondovi.

Na Trgu Petra Zoranića tako su predstavljeni brojni projekti realizirani sredstvima europskih fondova, kao i institucije koje su ih uspješno planirale i provele.

Druženju s građanima pridružili su se i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, gradonačelnik Branko Dukić, župan Božidar Longin, zamjenik župana Šime Vicković, rektor Sveučilišta u Zadru Josip Faričić, ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije - ZADRA NOVA Marina Dujmović Vuković i brojni drugi uzvanici.

Osvrnuvši se na rezultate ulaganja u proteklih nekoliko godina, ministar Erlić je izjavio: „Više od 12 milijardi eura koje smo uložili u brojne projekte diljem Hrvatske kroz našu prvu punu financijsku perspektivnu značajno je podiglo standard. Hrvatska danas ima najsnažniji rast BDP-a u Europi, a Zadar i Zadarska županija odličan su primjer kako pametnim ulaganjima ostvariti dugotrajnu korist. Tako danas imamo moderan centar za gospodarenje otpadom, nove autobuse, brojne energetski obnovljene zgrade, ulaganja u poslovnu infrastrukturu, inkubatore i zonu Crno, ulaganja u obrazovanje te projekte javne infrastrukture, poput stare Tehničke škole, Kneževe i Providurove palače, Bedema i Sv. Nikole. Hvala svim korisnicima koji su nam se danas pridružili te kroz zanimljive aktivnosti građanima, ali i turistima prezentirali svoje uspješne projekte.“

Ovom prilikom ministar je u pratnji rektora Faračića obišao i novi mural koji je oslikan kao podsjetnik na ulaganja iz EU fondova u grad Zadar i Zadarsku županiju. Zahvaljujući ulaganjima iz EU fondova, ovaj prostor nekadašnjih radionica stare Tehničke škole bit će pretvoren u veličanstveni centar za znanost i razvoj tehnologija.

U sklopu događanja 100% EU fondovi svoje projekte predstavili su Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Grad Zadar, Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA-NOVA, Ministarstvo rada, socijalne politike i mladih, Središnja agencija za financiranje i ugovaranje projekata i programa Europske unije (SAFU), Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), Sveučilište u Zadru, RCK Strukovna škola Vice Vlatkovića, DV Latica, Udruga Robotic, DV Sunce, Gradska knjižnica Zadar i Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA), a na trgu je bio organiziran i kutak za najmlađe te izložba zadarskih EU projekata.

U okviru programa bio je osiguran i besplatan ulaz u zadarske EU projekte ICUA - Međunarodni centar za podvodnu arheologiju i II Palače. LIBURNIJA d.o.o., čiji su autobusi sufinancirani sredstvima EU fondova, osigurala je besplatan prijevoz na svim gradskim linijama u subotu, a Grad Zadar do 17. listopada omogućuje 200 minuta besplatnih vožnji korisnicima sustava javnih bicikala u Zadru unosom posebnog koda 100POSTOEU.

Događanje je organizirano kao dio šire kampanje pod nazivom „EU in my region“, kroz koju sve zemlje članice promoviraju rezultate i mogućnosti članstva u Europskoj uniji. Kampanji su se, kroz otvorena vrata svojih EU projekata, pridružili i korisnici diljem Hrvatske, a više informacija o događanjima dostupno je na https://dov.eufondovi.gov.hr/.

Pisane vijesti