U Vrani otvoren obnovljeni Maškovića han

Slika /slike/Vijesti/Maskovica_han_Pakostane_Jaksa_Puljiz_31_7_2015.jpg

Ovo nije mali projekt i u njega nisu uložena mala sredstva, dobivena je posve nova vrijednost u turističkoj ponudi ovoga kraja. U Hrvatskoj nema puno ovako obnovljenih objekata, rekao je zamjenik ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Jakša Puljiz.

Maškovića han u Vrani pokraj Pakoštana, han Jusufa Maškovića, najveći spomenik turskoga graditeljstva u Hrvatskoj, otvoren je u petak nakon višegodišnje obnove. Han je dao sagraditi turski vezir Jusuf Mašković 1644. godine, njegovom smrću 1645. godine gradnja je prekinuta i han nikad nije završen prema izvornom projektu. Han Jusufa Maškovića najzapadnija je građevina islamske arhitekture na tlu nekadašnje turske države, najveća povijesna islamska profana građevina na tlu Hrvatske.

Obnova hana i gospodarska revitalizacija mjesta Vrana financirani su u sklopu Programa Europske unije za Hrvatsku IPA 2009. Osnovna ideja projekta bila je revitalizacija sadržaja potrebnih za ekonomski oporavak mjesta. Han će biti višenamjenski kompleks u kojem će biti mali hotel, trgovine, zbirka lokalnih arheoloških nalaza, restoran, prostor za razne manifestacije i skupove. Omogućit će to financijsku održivost spomenika kao i gospodarski razvoj mjesta.

Riječ je o prvom projektu za koji je Ministarstvo kulture dobilo novac iz fondova Europske unije, rekao je zamjenik ministra kulture Alen Kajmović.

"Na njemu smo se na neki način učili kako se povezivati resorno, svladavali smo prve korake u fondovima Europske unije. Ipak, najvažnije je da se revitalizirao prostor u kojemu živimo, a to znači da smo dobili turističku ponudu s jedne i otvaranje radnih mjesta s druge strane", rekao je Kajmović.

U pripremi je, najavio je, novi natječaj vrijedan 100 milijuna eura namijenjen projektima obnove kulturne baštine.

"Ovo nije mali projekt i u njega nisu uložena mala sredstva, dobivena je posve nova vrijednost u turističkoj ponudi ovoga kraja. U Hrvatskoj nema puno ovako obnovljenih objekata, rekao je zamjenik ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Jakša Puljiz.

Osim kulturne vrijednosti, posjetitelji mogu uživati i u gastronomskoj ponudi, mogu i prenoćiti, a to daje poseban čar i doživljaj, ustvrdio je Puljiz.

Maškovića han u Vrani ima status pojedinačno zaštićenog kulturnog dobra i kulturnog dobra od nacionalnog značaja te je upisano u Registar kulturnih dobara RH.

Han je izrazito monumentalna i reprezentativna građevina pravokutnog tlocrta, površinom veći od 3000 metara četvornih. Građen je kao utvrda i zidan od fino klesanih kamenih blokova.

Unutrašnji prostor podijeljen je na dva dijela: veći predviđen za smještanje i ugošćavanje putnika namjernika te nešto manji koji je vjerojatno bio rezidencija samog vlasnika Jusufa Maškovića. U han se ulazi kroz utvrđena vrata smještena u prizemlju glavne stambene zgrade. Nasuprot ulaza je otvoreni paviljon – šedrvan- rastvoren lukovima, pod kojim se nekad nalazila česma s vodom. S južnog zida smješten je niz konaka – soba a svaka je imala svoj kamin. Nasuprot konaka su ostaci gospodarskih zgrada i kupališta - hamama. Na obodnom zidu manjeg dvorišta sačuvan je niz niša – kamina koji se izmjenjuju u pravilnom ritmu s uskim otvorima puškarnica. Islamski građevinski element naročito se prepoznaje u obliku lukova koji su oštri, zidani vrlo precizno klesanim kamenom.

Ugovorena vrijednost projekta iznosi 2.7 milijuna eura, od čega su 75 posto sredstva EU, a 25 posto je osiguralo Ministarstvo kulture. (Hina)

Pisane vijesti | EU fondovi