U Križevcima potpisan ugovor za projekt Razvojnog i tehnološkog parka

Ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji i dogradnji Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci, projekta vrijednog 34,2 milijuna kuna koji će se uglavnom financirati iz EU fondova, potpisali su u ponedjeljak križevački gradonačelnik Branko Hrg i Miroslav Petek, u ime zajednice ponuditelja Elektrocentar i Ne-Pok iz Ivanić Grada.

Ovo je prvi projekt tehnološke infrastrukture u Koprivničko-križevačkoj županiji koji se financira sredstvima iz strukturnih i investicijskih fondova EU - Fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta je 34,2 milijuna kuna, pri čemu je udio EU sredstava čak 98,84 posto ili 33,8 milijuna kuna.

Grad Križevci kao nositelj projekta u financiranju sudjeluje sa 1,16 posto, odnosno samo 396.882 kune. Projektni partneri su Visoko gospodarsko učilište u Križevcima i Križevački poduzetnički centar, koji će upravljati Razvojnim centrom i tehnološkom parku.

"Riječ je o projektu koji bi trebao doprinijeti razvoju ne samo grada Križevaca i ovoga kraja, nego i šire regije na području istraživanja i razvoja industrije, poljoprivrede i prehrambene i drvne industrije te IT sektora", kazao je kreator i idejni tvorac ovoga projekt Darko Masnec, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i financije Grada Križevaca.

"S ovim projektom se investiranje u prostore nekadašnje vojarne u Križevcima penje na više od 130 milijuna kuna, od čega i s ovim novim projektom, od strane Grada Križevaca, ukupno investiranje neće prijeći 10 milijuna kuna", dodao je gradonačelnik Hrg.

Najavio je kako predstoji projekt širokopojasne mreže vrijedan više od 10 milijuna eura i projekt izgradnja vodovodne mreže i biološkog pročistača vrijedan oko 20 milijuna kuna. Novac se također očekuje iz EU fondova.

Dodao je da raduje činjenica da za najam prostora u Razvojnom centru i tehnološkom parku već ima zainteresiranih. Izdvojio je pismo namjere socijalnog poduzeća Hedona i njegovu izvan granica Hrvatske poznatu čokolateriju koja svoju proizvodnju želi proširiti u novome centru.

"Ovaj projekt se nije dogodio slučajno, niti preko noći", kazao je zamjenik ministra regionalnog razvoja i fondova EU Jakša Puljiz. "Projekti za financiranje poduzetničke i turističke infrastrukture su prošli itekako puno kriterija i filtera prije nego što su bili odabrani. Križevci su bili među 15 odabranih od gotovo 150 prijavljenih", kazao je Puljiz.

(Hina)
 

Pisane vijesti