U veljači nam stiže predujam iz EU od 150 milijuna eura

(Jutarnji list/ Velibor Panić)


Ne kasnimo u povlačenju novca iz Europske unije, ne kasnimo ni u pripremi programskih dokumenata za nova razdoblja, a godinu dana nakon ulaska u EU, dakle sredinom iduće godine, Hrvatska će imati ugovorena sva sredstva od prve velike alokacije - kaže nam potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić kao odgovor na učestale kritike da Hrvatska nije pripremljena za korištenje sredstava iz europskih fondova.


Projekti su spremni

Hrvatska je, naime, zaključno s listopadom 2013. dobila sva odobrenja za operativne programe od Bruxellesa za prvih pola godine članstva i korištenje strukturnih fondova (što spada u europsko proračunsko razdoblje 2007.- 2013. godine). Oni su temelj za korištenje ukupno 450 milijuna eura, a Grčić tvrdi da su svi projekti spremni, za njih su već počeli postupci javne nabave i poslovi bi trebali biti ugovoreni do ljeta iduće godine.

Ujedno, u veljači bi trebala uslijediti i uplata 30-postotnog avansa od Europske komisije, koji iznosi 150 milijuna eura, iako je taj novac iz strukturnih fondova bio najavljivan i očekivan do kraja ove godine.


Što još donosi 2014. godina i koji su budući potezi Vlade po pitanju korištenja sredstava EU?

Grčić kaže da će 2014. na razini cijele Unije biti godina programiranja, a da bi u razdoblju do 2020. svake godine trebalo biti osigurano više od milijardu eura. Plan Vlade tako je do jeseni 2014. dobiti odobrenja za tri nova velika operativna programa.

Oko 750 milijuna eura godišnje trebalo bi biti osigurano programom Konkurentnost i kohezija. Unutar njega bit će svi prioritetni projekti gradnje infrastrukture na željeznici i u okolišu, sustava odvodnje, odlagališta otpada. Tu su i projekti za podizanje konkurentnosti poduzeća, direktne bespovratne potpore poduzetnicima, mali regionalni projekti, ulaganja u obrazovanje, istraživanja i inovacije.

Razvoj ljudskih potencijala drugi je program, koji donosi oko 250 milijuna eura, a njime će upravljati Ministarstvo rada i mirovinskog sustava. Pet posto ukupnih sredstava odnosi se, pak, na operativni program kojim će se financirati tehnička pomoć i dio plaća onih koji su zaposleni u sustavu upravljanja fondovima EU.

Grčić kaže da već postoji nacrt partnerskog sporazuma koji će se predati na odobrenje Europskoj komisiji do kraja ožujka 2014., a nakon toga slat će se i prvi nacrti operativnih programa. Izmijenjeni, konačni draftovi trebali bi se predati krajem lipnja, a nakon što ih usvoji Europska komisija, koja će programe razmatrati vjerojatno sve do jeseni, trebalo bi uslijediti i raspisivanje natječaja u skladu s prioritetima iz tih operativnih programa.
 

Vijesti iz medija