U Splitu potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava

  • Slika /slike/Vijesti/2020/rujan/Split/DSC_0292.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU, Nataša Tramišak i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i  projekata EU, Tomislav Petric potpisali su  ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava.  
 

Riječ je o dva ugovora ukupne vrijednosti 129,85 milijuna kuna:
,,Uspostava infrastrukture Regionalnog centra kompetentnosti Turističko - ugostiteljske škole, Split'' s korisnikom Turističko-ugostiteljska škola Split.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 97.584.711,00 kuna, od toga bespovratnih sredstava u iznosu 30.000.000,00 kuna. 

,,Razvojni centar za elektrotehniku i računalstvo Splitsko-dalmatinske županije'', s korisnikom Obrtna tehnička škola.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 32.268.655,50, od toga bespovratnih sredstava 30.000.000,00 kuna.  
 
Dosad su u okviru poziva „Uspostava infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju kao podrška procesu reforme strukovnog obrazovanja i osposobljavanja“ (tzv. RCK)  ugovorena 22 projekata, a s navedena dva ugovora ukupno će u provedbi biti 24 projekta čija je ukupna vrijednost 876 milijuna kuna od čega je 696 milijuna kuna bespovratnih sredstava tj. ugovoreno je 92% alokacije. 

Ministrica Tramišak kazala je: " Ove dvije škole koje broje preko 1320 učenika će zahvaljujući ovim projektima, uslijed primjene novih metoda učenja temeljenih na radu, povećati razinu stručnih kompetencija svojih učenika, zbog čega će biti konkurentniji na tržištu rada."

Projekt „Uspostava infrastrukture Regionalnog centra kompetentnosti Turističkougostiteljske škole, Split“  je usmjeren na uspostavu infrastrukture Regionalnog centra kompetentnosti Turističko-ugostiteljske škole (TUŠ) Split kojom će se omogućiti da TUŠ Split stekne potrebne prostorno-tehničke uvjete za adekvatno obavljanje svih aktivnosti i djelatnosti kao regionalni centar kompetentnosti za područje turizma i ugostiteljstva u sljedećih 5 godina. Zahvaljujući provedbi projekta, Korisnik stječe prostorno-tehničke uvjete za teorijsku nastavu te praktičnu nastavu i vježbe i to za učenike i nastavnike iz ostalih škola i visokih učilišta te za druge pravne i fizičke osobe (obrazovanje i osposobljavanje za nezaposlene osobe, zaposlenike malih, srednjih i velikih poduzeća, i sl.). 

Ministrica Tramišak naglasila je: " Projekt Upostava infrastrukture RCK Turističko - ugostiteljske škole Spilt je najveći projekt unutar Poziva".

Projekt „Razvojni centar za elektrotehniku i računalstvo Splitsko-dalmatinske županije“ je usmjeren na uspostavu infrastrukture Regionalnog centra kompetentnosti Obrtne tehničke škole, Split kojom će se omogućiti da škola stekne potrebne prostorno-tehničke uvjete za adekvatno obavljanje svih aktivnosti i djelatnosti kao regionalni centar kompetentnosti za područje elektrotehnike i računalstva u sljedećih 5 godina. Predmetnim projektom Korisnik će steći prostorno - tehničke uvjeta za teorijsku nastavu te praktičnu nastavu i vježbe i to za: učenike i nastavnike iz ostalih škola SOO–a i visokih učilišta te za druge pravne i fizičke osobe (obrazovanje i osposobljavanje za nezaposlene osobe, zaposlenike malih, srednjih i velikih poduzeća i sl.), za osobe s invaliditetom / učenike s teškoćama (stjecanje praktičnih vještina u odgovarajućim uvjetima u skladu s funkcionalnim sposobnostima učenika s teškoćama), učenike i nastavnike iz sličnih centara u EU te će steći prostornotehničke uvjete koji će imati namjenu za smanjenje socijalne isključenosti, borbu protiv siromaštva, razvoj ciljanih usluga za osobe s invaliditetom / učenike s teškoćama te omogućavanje suradnje sa sličnim centrima u EU.

Zahvaljujući povećanju kapaciteta Škole zbog uspostave RCK-a, Projekt će doprinijeti povećanju broja učenika (i polaznika), a s druge strane, uslijed primjene novih metoda učenja temeljenih na radu, povećat će razinu njihovih stručnih kompetencija zbog kojih će biti konkurentniji na tržištu rada. Navedeno će rezultirati time da će, odmah po završetku školovanja, veći broj učenika/polaznika koji pohađaju RCK pronaći posao. Na taj način Projekt doprinosi porastu zaposlenosti polaznika/učenika koji su nedavno završili programe SOO-a u području elektrotehnike i računalstva.  

Pisane vijesti