U Ministarstvu održan sastanak na temu pripremnih aktivnosti za provedbu popisa stanovništva

Slika /slike/Vijesti/2021/Kolovoz/ministrica i glavna ravnateljica.jpeg

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak primila je danas na radni sastanak glavnu ravnateljicu Državnog zavoda za statistiku, gospođu Lidiju Brković.

Tijekom sastanka ministrica Tramišak i glavna ravnateljica Brković razgovarale su o pripremnim aktivnostima za provedbu najsloženijeg statističkog istraživanja - Popisa stanovništva, kućanstva i stanova u Republici Hrvatskoj u 2021. godini koji će se realizirati u dvije faze.

Prva faza popisivanja trajat će od 13. do 26. rujna 2021. te, u odnosu na sve dosadašnje popise stanovništva, kao novinu unosi mogućnost samopopisivanja stanovnika Republike Hrvatske, putem programskog rješenja razvijenog u Zavodu za potrebe Popisa 2021. Ovom mjerom Zavod će doprinijeti procesu digitalizacije poslovnih procesa u djelokrugu državne uprave, dok je samopopisivanje u skladu s aktualnim epidemiološkim mjerama za suzbijanje bolesti COVID-19 i njime je smanjena fizička interakcija između popisivača i stanovništva.

Na temelju usvojenog hodograma aktivnosti, druga faza Popisa 2021. provodit će se od 27. rujna do 17. listopada, odnosno, najdulje do 29. listopada 2021., i to je ujedno ključna faza s obzirom na to da će se realizirati na temelju terenskog popisivanja stanovništva, kućanstava i stanova te isključivo u suradnji s popisivačima i kontrolorima.

Ministrica Tramišak tijekom sastanka naglasila je važnost sustava e-Građani i podržala je mogućnost samopopisivanja koji će znatno olakšati i ubrzati cijeli proces popisivanja. Europska unije u novom programskom razdoblju naglasak stavlja na digitalizaciji svih procesa i stoga je vrlo važno da, ukoliko je moguće, ubrzamo sve procese koristeći dostupne alate.

Glavna ravnateljica Brković zahvalila se ministrici Tramišak na susretljivosti i otvorenosti prema svim procesima na kojima rade te je zahvalila na informacijama o novom programskom razdoblju. 

https://popis2021.hr/samopopisivanje.html

Pisane vijesti