U mandatu ove Vlade ugovoreno 114 posto, a isplaćeno 170 posto više EU sredstava u odnosu na razdoblje od 2008. do 2011.

Slika /arhiva/SLIKE/Rezultati_press_Mrrfeu_20_12_2013_1.JPG

Iz programa IPA na dan 6. prosinca ugovoreno je 544 milijuna eura od čega je u mandatu ove Vlade ugovoreno 290 milijuna eura što je rast od 114 posto u odnosu na ugovoreno u razdoblju od 2008.-2011.

Iz programa IPA na dan 6. prosinca ugovoreno je 544 milijuna eura od čega je u mandatu ove Vlade ugovoreno 290 milijuna eura što je rast od 114 posto u odnosu na ugovoreno u razdoblju od 2008.-2011. Istodobno, krajnjim korisnicima je isplaćeno 347 milijuna eura, a glavnina tog iznosa, 217 milijuna eura isplaćena je u mandatu ove Vlade što je  rast od 170 posto u odnosu na isplaćeni iznos u prethodne četiri godine, istaknuo je Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije na konferenciji za novinare.

Govoreći o dosadašnjim rezultatima Ministarstva, potpredsjednik Grčić je naglasio da smo rekordnom roku dobili potvrdu operativnih programa za razdoblje 2007.-2013. , te da je u provedbi preko 300 milijuna eura vrijednih projekata i grant shema dok je pripremljeno još više od 480 milijuna eura vrijednih projekata i shema dodjele bespovratnih sredstava čime smo pokrili kompletno povlačenje sredstava za prvih šest mjeseci članstva u EU.
 

Uz velike projekte za koje je pokrenut postupak javne nabave, od kojih je najveći pruga Dugo Selo-Križevci, te vodoopskrbni sustavi Poreč i Osijek, početkom prosinca objavljena su i tri nova poziva u sklopu Operativnog programa „Regionalna konkurentnost“, vrijedna 56 milijuna eura, i to za poslovnu infrastrukturu u vrijednosti od gotovo 27 milijuna eura s rokom za prijavu 3. veljače 2013., potom za pripremu zalihe infrastrukturnih projekata, vrijedan 6 milijuna eura, s rokom za prijavu 8. siječnja 2014., te razvoj istraživačke infrastrukture na kampusu Sveučilišta u Rijeci, vrijedan 23,62 milijuna eura,. s rokom za prijavu 8. siječnja 2014.

Početkom siječnja očekuje se objava  poziva  za dodjelu bespovratnih sredstava za povećanje gospodarske aktivnosti i konkurentnosti malih i srednjih poduzeća, vrijednog 30 milijuna eura.

Potpredsjednik Grčić kazao je i da je Hrvatska već u 2013. godini uspjela ostvariti višak od 18 milijuna eura sredstava iz EU-ovih fondova, u odnosu na uplatu u proračun Europske unije. S novcem koji ćemo dobiti u veljači 2014., a odnosi se na 2013. godinu, višak će biti 168 milijuna eura.

Odgovarajući na pitanja novinara, Branko Grčić je kazao da Hrvatska drži korak s drugim zemljama EU-a u programiranju korištenja sredstava EU-ovih fondova za razdoblje od 2014. do 2020. godine te da će sve biti dovršeno na vrijeme.

Govoreći o području regionalnog razvoja, Branko Grčić je najavio da će na idućoj sjednici Vlade biti predložene izmjene Uredbe o indeksu razvijenosti, odnosno odluke o razvrstavanju jedinica lokalne (područne) samouprave prema stupnju razvijenosti. Kod izračuna indeksa razvijenosti, uvedeni su dodatni korektivni bodovi za jedinice lokalne samouprave na ratom stradalim područjima i to kod načina izračuna pokazatelja općeg kretanja stanovništva. Naime, 20-tak jedinica lokalne samouprave, koje su povećale broj stanovnika uslijed povratka prognanika, po dosadašnjem načinu izračuna bi se svrstavalo u područja koja nemaju pravo biti potpomognuta, ali korekcijom indeksa i te jedinice lokalne samouprave imat će pravo na potporu.
 
 

Galerija:

 


Pisane vijesti