U idućih 8 godina za revitalizaciju Sisačko-moslavačke županije više od 15 mlrd kuna

  • Slika /slike/Vijesti/2021/Prosinac/Program revitalizacije/HN20211227329016.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Vlada je u ponedjeljak predstavila Program društvene i gospodarske revitalizacije Sisačko-moslavačke županije vrijedan 15 milijardi kuna, a koji za cilj ima infrastrukturalno, gospodarski i demografski obnoviti to područje pogođeno jakim potresom prije godinu dana.

Programom će se u idućih osam godina uložiti više od 15 milijardi kuna u gospodarsku i društvenu revitalizaciju tog dijela Hrvatske, odnosno kroz infrastrukturalne, gospodarske i demografske projekte, to jest mjere.

Naglašeno je da je Program dugoročan plan revitalizacije tog područja s obzirom na njeno zaostajanje s ostatkom Hrvatske u gospodarskom smislu, a kao glavni prioritet ostaje obnova potresom pogođenog područja.

"Ovim Programom činimo taj korak da bismo to stanje promijenili u narednom desetogodišnjem razdoblju. Kako implikacije samoga potresa ne bi dugoročno dalje nastavile deprivaciju cijelog prostora, depopulaciju i snažno gospodarsko zaostajanje, izradili smo program demografske, društvene i gospodarske revitalizacije cjelokupnog prostora županije", kazala je ministrica Tramišak.

Kao najveći projekt istaknuto je dovršenje autoceste Zagreb-Sisak, mnogobrojni poduzetnički projekti, kao i obnova stambenih objekata.

Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak izjavila je da je Vladin imperativ bio promijeniti stanje na tom području.

"Ono što je nama bio imperativ kao Vladi RH i zadatak koji je predsjednik Vlade stavio i pred Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU i pred Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja zapravo je imperativ da promijenimo stanje na području Sisačko-moslavačke županije. Ovim programom zapravo i činimo taj korak da bismo to stanje i promijenili u narednom desetogodišnjem razdoblju", izjavila je nakon sastanka ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak.

Kao najveći projekt istaknuto je dovršenje autoceste Zagreb-Sisak, mnogobrojni poduzetnički projekti, kao i obnova stambenih objekata.

Ministar Ćorić je rekao da je analiza ekonomskih i drugih pokazatelja Sisačko-moslavačke županije ukazala na to da to područje, posebno Sisački dio, već 30 godina divergira u odnosu na prostor RH, kako ekonomski tako i socijalno-demografski. 

Naglasio je kako taj program društvene i ekonomske revitalizacije predstavlja jasnu poruku Vlade stanovništvu Banovine i Sisačko-moslavačke županije da će naredne godine koje nose proračunska i europska sredstva biti najvećim dijelom fokusirana na revitalizaciju tih prostora.

"Držimo da je to neizmjerno bitno i nužno kako bi Sisačko-moslavačka županija, kao prostor od našeg posebnog interesa i značaja, konvergirala u čitavom nizu pokazatelja ostalom dijelu RH. Odnosno, kako bi se naši ljudi na ovom području konačno mogli - s obzirom na infrastrukturu ali i čitav niz drugih sadržaja, osjećati na području Sisačko-moslavačke županije onako kako su trebali davno prije", poručio je ministar Ćorić.

Ministar Ćorić je rekao i da su  jedna od pretpostavki snažnije integracije Banovine i Sisačko-moslavačke županije njezina infrastrukturna i prometna povezanost te stoga cestovni i željeznički koridori navedeni u tom programu čine velik financijski dio tog programa, te naglasio i da je poticanje ekonomske aktivnosti pretpostavka demografske revitalizacije tog područja. 

"Svi koji sudjelujemo u postupku obnove ćemo biti zadovoljni tek kad se i posljednji stanovnik Sisačko-moslavačke županije s potresom pogođenog područja se vrati u svoj dom, u topao, čvrst i siguran objekt", izjavio je  Ivan Celjak, sisačko-moslavački župan.
 
Važno je, kaže, da već funkcioniraju zdravstveni sustav, sustav obrazovanja, socijalne skrbi, što nije bilo jednostavno jer samo na području obrazovanja, Sisačko-moslavačka županija kao osnivač je imala 22 oštećena objekta. Ipak, osigurali su da učenici s područja Siska, Petrinje i Gline pohađaju nastavu na tim istim područjima. Isto tako stanovnicima čiji su domovi uništeni ili oštećeni u potresu, osiguran je privremeni smještaj.
 
"Razumljivo je da postoji nezadovoljstvo s brzinom obnove, očekujemo da će tijekom iduće godine ovo područje biti jedno veliko gradilište. Program revitalizacije je kvalitetan okvir unutar kojeg će jedinice lokalne samouprave realizirati projekte kojima će revitalizirati županiju na svim područjima, ali potrebno je prije svega razviti poduzetništva", zaključio je Celjak.

Davorko Vidović, potpredsjednik Hrvatskog sabora, pohvalio je Vladinu političku volju da se krupnim i važnim pitanjima razgovara tako da se nikoga ne isključuje, kazavši da se program, koji predstavlja prihvatljiv okvir, kroz iduće razdoblje mora nadopunjavati i konkretizirati.
 
Istaknuo je da je Sisačko-moslavačka županija specifična jer je to prostor koji je stradao u Domovinskom ratu, tijekom tranzicije, a dokrajčen je, kako je rekao Vidović, potresom. "Jedina je županija u kojoj je više umirovljenika nego zaposlenih ljudi. Niti je fiskalno ni demografski sposobna obnoviti se sama bez pomoći države", zaključio je Vidović.

Izvor: vlada.gov.hr/Hina

Pisane vijesti