U Garešnici otvoren Centar za posjetitelje NATURA 2000

  • Slika /slike/Vijesti/2022/Studeni/Garešnica/1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Garešnici je u sklopu projekta „Zeleni vrtovi Poilovlja“ otvoren Centar za posjetitelje NATURA 2000

Riječ je o projektu ukupno vrijednom 21,6 milijuna kuna sufinanciranom sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj čiji je cilj promicanje održivog razvoja prirodne baštine.

Projekt obuhvaća više projektnih aktivnosti, a jedna od njih je bila i potpuna rekonstrukcija nekadašnje zgrade Društvenog doma koja je sada moderno uređena i prenamijenjena u Centar za posjetitelje. Velebnu zgradu u kojoj će se posjetiteljima nuditi različiti sadržaji od konferencijske multimedijske dvorane i prostora za održavanje edukativnih radionica do suvenirnice, zajednički su otvorili ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, župan Marko Marušić i garešnički gradonačelnik Josip Bilandžija.

Čestitajući domaćinima na uspješno realiziranom vrijednom projektu ministrica Tramišak je istaknula važnost očuvanja prirodne baštine te posebno naglasila da je Hrvatska po svojoj bioraznolikosti jedna od najbogatijih zemalja Europske unije.

Kada govorimo o prirodnoj baštini Republike Hrvatske i o mreži Natura 2000, ministrica je kazala kako je više više od 36% hrvatskog kopnenog teritorija pokriveno i zaštićeno upravo ovom mrežom i više od 9% morskog teritorija tako da možemo reći da je Hrvatska jedna od najbogatijih država Europske unije po svojoj prirodnoj bioraznolikosti.

"Upravo ovi projekti koji imaju i za svrhu i prezentaciju same prirodne baštine, samo bogatstvo koje nas okružuje trebaju imati svrhu i edukaciju i interpretaciju, ali naravno i smjer njezinog očuvanja. Sve ono što nas okružuje mora biti održivo, moramo živjeti zajedno sa prirodom, vjerujem da smo toga itekako svjesni, a posebice u vremenima kojima smo okruženi kada govorimo najviše o klimatskim promjenama", kazala je ministrica.

Ministrica je navela kako zaštita prirode i okoliša, borba sa klimatskim promjenama je nešto što će nas i u novoj financijskoj perspektivi zaokupiti. Više od 30% sredstava iz nove omotnice za koju vjerujem da svi željno iščekujemo sa brojnim projektima biti će usmjereno upravo na ono što dugotrajno znači za ozelenjivanje ne samo gospodarstva već ozelenjivanje i javnog sektora, i svi projekti koji su usmjereni upravo ka energetskoj učinkovitosti, obnovljivim izvorima energije, ali naravno i zaštiti prirode i okoliša i očuvanju njezinih vrijednosti.

"Više od 50 projekata u dijelu očuvanja prirodne baštine realizirano je diljem Republike Hrvatske iz perspektive 2014. – 2020. i više od 1 milijarde i 300 milijuna kuna je već uloženo upravo u ovakve projekte. Ono što mogu osobno reći što sam svjedočila, to je da smo otvarajući brojne centre za posjetitelje, vidjeli koliko ima puno kreativnosti na lokalnoj razini, koliko prepoznajete vrijednosti, koliko se ponosite svojim krajem i koliko kreativno koristeći i suvremene tehnologije prezentirate svoje prirodno bogatstvo", zaključila je ministrica.

Pohvale domaćinima uputio je i župan Marko Marušić naglašavajući kako mu je drago da je u tjedan dana već drugi put u Garešnici i to zbog izvrsnih projekata.

"Nakon što smo otvorili novu zgradu Hrvatske knjižnice i čitaonice „Đuro Sudeta“ danas otvaramo Centar za posjetitelje, najveći zahvat projekta „Zeleni vrtovi Poilovlja“. To su veliki projekti ukupno vrijedni 30-tak milijuna kuna i što je najbolje financirani su najvećim dijelom sredstvima europskih fondova. To pokazuje koliko europski fondovi mijenjaju i ovaj dio naše županije i utječu na otvaranje novih mogućnosti", istaknuo je župan.

U svom obraćanju dotaknuo se i važnosti očuvanja prirodne baštine naglašavajući da na prostoru županije imamo čak 17 NATURA područja koja su sastavni dio ekološke mreže NATURA 2000. Njihova ukupna površina iznosi 80 tisuća hektara i to je gotovo trećina ukupne površine županije. Župan je istaknuo da su to potencijali koje moramo iskoristiti i staviti ih u funkciju održivog razvoja.



Pisane vijesti