Otvorena sigurna luka za mlade „Legosi u centru - mjesto za nas“, sufinancirana sredstvima fondova Europske unije

  • Slika /slike/Vijesti/2022/Studeni/DSC_4420.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U osječkom naselju Višnjevac, u Ulici bana Josipa Jelačića 83, otvorena je nova zgrada Centra za nestalu i zlostavljanju djecu.

Izgradnja najmodernije i najopremljenije zgrade za pružanje socijalnih usluga u Republici Hrvatskoj realizirana je kroz EU projekt „Legosi u centru - mjesto za nas“ čija je vrijednost 10.991.201,29 kuna.

U novoj zgradi danas je ujedno održana i Završna konferencija ovog projekta, a prigodnoj svečanosti i konferenciji nazočili su ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, zamjenik župana Mato Lukić, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin i drugi uzvanici.

- Danas slavimo 16. rođendan Centra i useljenje u novu zgradu te se nadamo da je ovo samo početak novih projektnih aktivnosti - rekao je Tomislav Ramljak, voditelj Centra za nestalu i zlostavljanju djecu te naglasio kako se Centar osobito bavi zaštitom djece na Internetu.

- U zadnje dvije godine u Hrvatskoj bilježimo porast od 60 posto iskorištavanja djece za pornografiju, što je izuzetno veliki skok. Prošle godine bilježimo 363 takva slučaja i tu ne postoje određene skupine djece koja su u riziku nego su u riziku sva djeca koja koriste tehnologiju. S takvim pojavama se borimo već 16 godina, a izazovi s kojima se svakodnevno suočavamo su sve zahtjevniji. Jako puno snage i resursa odlazi nam na našu besplatnu liniju za pomoć i podršku u slučaju nasilja na internetu (0800 606 606) jer više nisu ugroženi samo djeca i mladi nego i starije osobe koje su vrlo često žrtve prevara. Jedna od velikih aktivnosti s kojima se borimo, osim izravnog rada s djecom, je pružanje podrške djeci u cijeloj Hrvatskoj jer smo jedini centar za sigurniji internet u Hrvatskoj - kazao je Ramljak. Dodao je kako Centar pomaže djeci i kroz poludnevni boravak, od pomoći u učenju, psiho-socijalnog i savjetodavnog rada i to ne samo djeci nego i roditeljima. - Naravno, osiguravamo im i osnovne životne potrebe, a to je da svako dijete dobije topli obrok, da se za svaku školsku godinu pripremimo i s odjećom i školskim priborom. Poludnevni boravak je jedna socijalna usluga u kojoj se dijete ne izdvaja iz obitelji, nego se ulazi u obitelji, radi i s djetetom i cijelom njegovom obitelji. To je primjer dobre prakse, što se pokazalo i kod djece koja nakon što s 18 godina izađu iz tretmana, potom dođu kod nas, budu volonteri i uvijek im budemo neka sigurna luka. Bitna je kontinuirana podrška i kontinuirani razvoj odnosa te da osoba i kada više nije dijete zna gdje uvijek može doći - zaključio je Tomislav Ramljak.

Zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin čestitao je i zahvalio svima koji su sudjelovali u ovom velikom i značajnom projektu.

- Ponosni smo što imamo uporne i ustrajne ljude poput djelatnika Centra i direktora Ramljaka koji mogu biti uzor cijeloj Hrvatskoj i mnogo šire. U Gradu Osijeku će uvijek imati pouzdanog partnera, a imali smo prilike vidjeti u ovoj kriznoj situaciji rata u Ukrajini koliko je značajna bila uloga Centra. U onim prvim, najtežim trenutcima bili smo među najpripremljenijima za prihvat obitelji koje su stizale upravo zahvaljujući Centru za nestalu i zlostavljanu djecu - kazao je Vulin.

- U ovoj će zgradi, sasvim sam siguran, uz vodstvo izvrsnih stručnjaka, djeca i mladi naučiti puno novih stvari i prevladati teškoće s kojima se susreću. Još 2014. godine Centar za nestalu i zlostavljanu djecu započeo je s transformacijom i deinstitucionalizacijom usluga socijalne skrbi i tada je otvoren prvi poludnevni boravak, a danas te usluge koristi više od 100 korisnika diljem istoka Hrvatske. Osječko-baranjska županija prati neumoran i predan rad Centra te ga pomaže na sve načine, a to će činiti i u budućnosti - istakao je zamjenik župana Mato Lukić. Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić rekao je da je izgradnja Centra rezultat marljivog planiranja Vlade RH.

- Kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija mogli smo graditi upravo ovakve objekte koji pružaju usluge deinstitucionalizacije. Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike ima niz ugovora za pružanje izvaninstitucijskih usluga s ovim Centrom, a tako će biti i u budućnosti, poručio je ministar Piletić.

- Centar za nestalu i zlostavljanu djecu je važna institucija koja se uhvatila u koštac s ozbiljnim rješavanjem problema rizika u ponašanju djece i mladih. Svjesni smo izazovnih i turbulentnih vremena i posljedica koje ostavljaju na najmlađe i najranjivije skupine, a upravo ovakve ustanove mogu pomoći da kao društvo budemo bolji. Pri tome računamo i na fondove Europske unije, a uz pružanje mogućnosti izgradnje adekvatnog prostora za djelovanje i rad upravo ovakvih institucija, oni na taj način doprinose slici kako i na koji način koristimo dostupne resurse. Još se jednom zahvaljujem svima uključenima u projekt, svim partnerima jer što god Vlada RH i ministarstva kreiraju, uvijek ovisimo o onome što će lokalna zajednica kreirati i pokrenuti, a sigurna sam da ćemo i u budućnosti nastaviti zajedno raditi i graditi na korist naših najmlađih i najranjivijih skupina - zaključila je ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak.

Vijest: OBŽ

Pisane vijesti