U Drenovcima počela izgradnja Poljoprivrednog poduzetničkog inkubatora

Slika /slike/Vijesti/Drenovci_22_05_2015.jpg

Na prostoru nekadašnjeg sajmišta u Drenovcima, u istoimenoj općini u županjskoj Posavini, započeli su radovi na izgradnji Poljoprivrednog poduzetničkog inkubatora (PPID), prvog takve vrste na ruralnom području u Hrvatskoj, vrijednog više od 12,4 milijuna kuna, čija se izgradnja provodi u sklopu Operativnog programa regionalne konkurentnosti, a u 99-postotnom iznosu se financira iz EU sredstava.

Na konferenciji za novinare, održanoj u petak u povodu početka građevinskih radova na PPID-u, zamjenik ministra regionalnoga razvoja i fondova EU Jakša Puljiz naveo je kako je na poziv za dostavu projektnih prijava za Shemu dodjele bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu pristiglo oko 150 prijava.

Nakon postupka procjene, kojeg su proveli Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU i Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU), za 15 projekata donesene su odluke o financiranju, među kojima i za poljoprivredni poduzetnički inkubator u Drenovcima.

"Svaki deseti podnositelj je prošao, a među njima bili ste i vi i to nije mala stvar. Priča o EU fondovima nije jednostavna, ali je moguća. Upravo ste vi to i dokazali, a posebice mi je drago što je riječ o maloj općini koja je prošle godine doživjela i katastrofalnu poplavu, ali ovime pokazuje kako se uz trud i rad može puno postići", kazao je Puljiz.

Načelnik općine Drenovci Jakša Šestić upozorio je ne teško stanje u županjskoj Posavini iz koje zbog nedostataka posla i perspektive odlazi sve više mladih, pa i cijele obitelji.

"Molimo Vladu da se oformi fond iz kojega bi se financirali troškovi koje, u pokušaju da realiziraju neki od projekata koji se financiraju EU sredstvima, imaju male i siromašne općine i gradovi, a takvih je u Vukovarsko-srijemskoj županiji dosta. Mnoge jedinice lokalne samouprave imaju ideje kako pokrenuti gospodarsku aktivnost, ali nemaju novca za izradu potrebne projektne dokumentacije", apelirao je zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Željko Cirba.

U sklopu PPID-a izgradit će se upravna zgrada, višenamjenska hala s edukacijsko-proizvodnim postrojenjima za preradu voća i povrća te proizvodnju proizvoda od brašna, vanjski izložbeni prostor kao i vanjska nadstrešnica za stoku, navela je Ana Cvitković-Komesarović, direktorice Lokalne agencije za razvoj "Vjerevica" iz Drenovaca, koja je uz Vukovarsko-srijemsku županiju i Poduzetnički inkubator BIOS iz Osijeka partner u provedbi projekta.

Nakon konferenciji za novinare sudionici projekta obišli su gradilište budućeg PPID-a u čije temelje su pohranili vremensku kapsulu s potpisanim protokolom o razvoju poduzetničke potporne infrastrukture u svrhu jačanja gospodarskog razvoja i regionalne konkurentnosti.

(Hina)

Pisane vijesti