U Benkovcu potpisan ugovor za projekt ,,1RP2 - Rekonstrukcija i uređenje stare gradske jezgre, 2. faza” ukupne vrijednosti 9,87 milijuna kuna

  • Slika /slike/Vijesti/2021/Lipanj/Benkovac/IMG_6147 [Rezolucija ekrana].JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak i gradonačelnik grada Benkovca Tomislav Bulić danas su u Benkovcu svečano potpisali ugovor za projekt „1RP2 - Rekonstrukcija i uređenje stare gradske jezgre, 2. faza".

Ukupna vrijednost projekta „1RP2 - Rekonstrukcija i uređenje stare gradske jezgre, 2. faza” iznosi 9,87 milijuna kuna od čega bespovratna sredstva iznose 7,87 milijuna kuna.
 
Projekt rekonstrukcije i uređenja stare gradske jezgre podijeljen je u dvije faze:
U prvoj fazi su provedene aktivnosti pripreme i izvedbe infrastrukturnih radova (rekonstrukcija buduće zgrade gradske uprave; rekonstrukcija postojeće zgrade gradske uprave; uređenje okoliša i trga oko zgrade gradske uprave; završetak popločavanja šetnice) dok će druga faza obuhvaćati  izgradnju dviju zgrada za socijalno stanovanje s 12 stambenih jedinica; izgradnju i uređenje vanjske pozornice i prostora iza knjižnice i Doma kulture te izgradnju i uređenje Centra za manjine.
 
Gradonačelnik Benkovca prilikom potpisivanja ugovora rekao je kako je za grad Benkovac ovaj projekt vrlo važan.
 
„Ukupna vrijednost projekta iznosi nešto manje od 10 milijuna kuna dok bespovratna sredstva iznose nešto manje od 8 milijuna kuna. Kroz ovaj projekt ćemo riješiti dvije zgrade na Kaštelu za socijalno stanovanje i vanjsku pozornicu za naše udruge, naše mlade i za kulturni život. Treći dio projekta bit će Centar za nacionalne manjine koji ćemo napraviti na istočnome izlazu iz grada. To je zaista vrijedan projekt, jedan od projekata financijskog plana“, rekao je gradonačelnik Bulić.
 
Gradonačelnik je i istaknuo kako zbog koronakrize grad nije mogao potpisivati nove projekte ali je napomenuo kako su u nabavi trenutno projekti mreže domova i Benkovačkoga sajma te da vjeruje kako će se uskoro potpisati i ugovori i za navedene projekte.
 
Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak kazala je kako se ovim potpisom ugovora vrijednog gotovo 10 milijuna kuna ulaže u grad Benkovac kroz integrirana ulaganja, pilot područja malih gradova u svrhu demografske, gospodarske, socijalne i sve ostale regeneracije područja koja su bili pogođena ratom.
 
„Vi ste među 5 pilot područja bili u razdoblju 2014.-2020. te vidimo uspješnu realizaciju tih vrijednih europskih sredstava, prepoznali ste mogućnosti koje ona nude“, istaknula je ministrica te je izrazila posebno zadovoljstvo što ovim ugovorom Benkovac razmišlja o zadržavanju mladih obitelji u gradu, posebno putem izgradnje dvanaest stambenih jedinica kojima će se omogućiti ne samo kvaliteta života i podizanje standarda života onim skupinama u društvu koje su u riziku od siromaštva te imaju tu socijalnu potrebu, već će se i otvoriti mogućnosti privlačenja stručnih kadrova deficitarnih zanimanja koja nedostaju u gradu kako bi kvalitetnije pružali javne, društvene, socijalne i obrazovne usluge.
 
Ministrica Tramišak je naglasila kako će ovo biti jedan od važnijih pilot projekata koji će se preslikati na druge dijelove Hrvatske upravo zbog važnosti izgradnje ovakvih stambenih jedinica kako bi privlačili mlade u deprivirana područja Republike Hrvatske.
 
„Spomenuli ste da u ovome projektu vodite računa o društvenom tj. socijalnom životu građana i turističkim uslugama, vidim da vodite računa i o nacionalnim manjinama što znači jednu inkluziju i integrirano društvo te vam na tome čestitam. Ono što je važno spomenuti jest da smo kroz provedbu ovih pet pilot područja ratom pogođenih malih gradova prepoznali potrebe diljem Republike Hrvatske upravo za ovakvim konkretnim i fokusiranim ulaganjima u ta područja kako bismo im dali značajniji zamah u razvoju, ne samo u društvenim i socijalnim strukturama već i u gospodarstvu koje jedino može donijeti radna mjesta, ostanak mladih“, istaknula je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.
 
Ministrica je najavila kako će se kroz programsko razdoblje 2021.-2027., kroz novi operativni program obuhvatiti kako grad Benkovac, tako i sva ostala potpomognuta područja, gdje će imati mogućnost javljati se na ciljane pozive.
 
„Spomenula bih još gospodarstvenike s vaših područja, potpomognutih, brdsko-planinskih, pa možemo reći i otočnih područja, i ciljana fokusirana ulaganja. Dodatna inicijativa su svakako urbana područja, tj. gradovi sjedišta županija, koji će postati ITU gradovi i imati svoju raspoloživu alokaciju. Vi ste svojim primjerima pokazali da se može kvalitetno raditi i kvalitetno usmjeravati sredstva, pa vjerujem da nove projekte koje planirate ćete pronaći u novim pozivima i u novom Operativnom programu za razdoblje 2021.-2027.“, zaključila je ministrica Tramišak.

Pisane vijesti