U Beču održana konferencija "Cooperation is central for a more cohesive Europe"

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/Beč_1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić održao je danas glavni govor na konferenciji programa Interreg Central Europe.

Konferencija je okupila nacionalne delegacije država sudionica programa Interreg Središnja Europa, projektne partnere, predstavnike Europske komisije te potencijalne prijavitelje.
U svom obraćanju uzvanicima ministar Erlić govorio je o važnosti kohezijske politike za Republiku Hrvatsku te naglasio kako nema dijela naše zemlje koji nije osjetio njene benefite.
Čak 70% investicija potaknuto je financiranjem sredstvima Europskih fondova, a hrvatski BDP je od ulaska Hrvatske u Europsku uniju porastao za 10 postotnih poena, te je sada na 70% prosječnog BDP-a Europske unije.
Također, procjenjuje se da bi nam BDP bio 5% manji da nismo koristili EU fondove.
 
Ministar je, osvrnuvši se na Interreg Središnja Europa, istaknuo kako se radi o vrijednom programu kojim je dosad ostvarena suradnja brojnih partnera iz različitih država članica, u kojemu su se hrvatski partneri pokazali kao izrazito uspješni. Time su povezane institucije i realizirani značajni projekti te je omogućen prijenos najboljih praksi u iskorištavanju potencijala regija, županija, gradova i općina.
 
Također, ministar je istaknuo kako će programi teritorijalne suradnje u narednom periodu biti ključni za Hrvatsku i Europu pri prelasku na niskougljično, digitalno društvo i gospodarstvo, odnosno za cjelokupni proces zelene tranzicije.
 
Na današnjoj konferenciji otvoren je novi natječaj s fokusom na ulaganja koja će tematski biti vezana za energetsku učinkovitost, obnovljive izvore energije, prelazak na kružno gospodarstvo, prilagodbu na klimatske promjene te infrastrukturne projekte koji će podržati dekarbonizaciju transporta.
„Ovaj poziv pruža priliku institucijama, istraživačima i poduzetnicima da prijave svoje zajedničke projekte te kroz međunarodnu suradnju doprinesu regionalnom razvoju. Poziv je vrijedan novih 60 milijuna eura i vjerujem da njime nastavljamo ne samo financiranje ulaganja, nego prije svega povezivanje prekograničnih partnera" zaključio je ministar Erlić.
 

Pisane vijesti