Tramišak za RTL Danas: Naravno da će nova Nacionalna dječja bolnica biti u prioritetima za gradnju iz EU sredstava

Slika /slike/Vijesti/2020/Kolovoz/Tramišak RTL.png

U RTL-u Danas gostovala je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak. 

Hrvatska za obnovu Zagreba očekuje prvi dio novca iz Europske unije. Tražili smo pola milijarde eura, što neće riješiti sve probleme, ali će pomoći sanaciji javnih objekata. 
 
Na pitanje kada ćemo imati točan popis institucija koje će se obnoviti u Zagrebu iz fonda solidarnosti, Tramišak je kazala: 
 
"Prilikom izrade Zakona o obnovi Zagreba u uvodu Zakona imamo popis svih institucija koje su oštećene u potresu. Bitno je reći da su na samom početku istaknute obrazovne institucije, škole i fakulteti, a isto tako i vjerske zgrade, ali i bolnice. To su preduvjeti."
 
"Sve institucije koje su dobile oznaku da su neupotrebljive ili značajno oštećene bit će u postupku obnove. Najvažnija je bolnica u Klaićevoj, jedan je od prioriteta, imaju priliku za refundirati sva već uložena sredstva za obnovu zgrade oštećene od potresa iz Fonda za solidarnost", dodala je. 
 
Na pitanje do kada možemo očekivati da se ukupan iznos uplati na račun odgovorila je:
 
''U sljedećih godinu dana, odmah nakon potvrde Europskog parlamenta. Upravo su avansna sredstva garancija da će Europska komisija odnosno parlament, odobriti ovih 500 milijuna eura zatraženih sredstava." 
 
Nacionalna dječja bolnica, KBC Osijek, Split...
 
Govorila je i o nadzoru trošenja tog novca. 
 
"Vrlo je bitno da su svi ostali postojeći zakoni, mimo ovog zakona koji se tek očekuje za usvajanje, i dalje na snazi. Tu prvenstveno govorim o Zakonu o javnoj nabavi. Kada govorimo o financiranju javne infrastrukture, znamo koje su tamo predviđene procedure i one će se sigurno ispoštovati", kazala je. 
 
Odgovorila je i na pitanje hoćemo li Nacionalnu dječju bolnicu financirati iz europskih sredstava, odnosno onih 22 milijarde eura na koje možemo računati.
 
"Zahvaljujući diplomaciji predvođenoj premijerom Andrejom Plenkovićem osigurali smo 22 milijarde eura u sljedećem dugogodišnjem razdoblju. U tom se programskom razdoblju mogu pronaći prioriteti poput nove Nacionalne dječje bolnice."
 
Na pitanje hoće li druge bolnice biti među njima kazala je "naravno da će biti". 
 
"Među prioritetima zdravstvenih ustanova zasigurno je i bolnica u Blatu, ali i Klinički bolnički centri u Osijeku i Splitu", kazala je.
 
Pruga Hrvatski Leskovac-Karlovac
 
Riječi je bilo i o drugim infrastrukturnim projektima za koje možemo očekivati da će se graditi EU novcem. 
 
"Iz samih smjernica Europske komisije, upravo iz Fonda za oporavak sugeriraju na to da se poboljšaju prometna i željeznička infrastruktura", rekla je Tramišak. 
 
"Konkretno možemo očekivati prugu Hrvatski Leskovac-Karlovac je jedan od primjera koji čeka sredstva za svoju modernizaciju i izgradnju.''
 
Na pitanje koliki je postotak i koliko sredstava smo realizirali iz EU novca, ministrica je kazala da je od 98 posto ugovorenosti, 38 ovjerenih sredstava. 
 
"Sama provedba projekata i ugovorenost sredstava i ovjeravanje ovisi ne samo o Ministarstvu nego i o krajnjim korisnicima. Dakle, brzina realizacije provedbe projekata i zatraživanje zahtjeva za refundacijom sredstava i na samim su korisnicima i njihovoj suradnji s Ministarstvom.''
 
Što mogu očekivati mladi?
 
Odgovorila je i što mladi mogu očekivati od njezinog mandata. 
 
"Ono što je vrlo bitno za mlade su mjere koje je Vlada već najavila u programu. Naravno, subvencioniranje stanova za mlade, poticanje samozapošljavanja, podizanje visine sa 100.000 kuna na 130.000 kuna za nove poslovne poduhvate i start-upove. Upravo tamo gdje se mladi najviše prepoznaju", kazala je ministrica.
 
S obzirom na krizu u kojoj se nalazimo, na pitanje zašto je ušla u Vladu, ministrica je odgovorila da nije dvojila hoće li se na to odlučiti. 
 
"Naravno da nisam dvojila. Ono što je vrlo bitno je da imamo velike izazove, ali i velike mogućnosti. Cijela Vlada je spremna zajedno kao tim povući ova sredstva, međuresornom suradnjom to možemo i ostvariti, a samim time i mladima osigurati bolje uvjete i bolju budućnost", zaključila je ministrica Tramišak. 

 
Izvor: RTL / Vlada

Pisane vijesti