Tjedan EU fondova: Strateški ciljevi ulaganja u vodno-komunalni sektor

Slika /arhiva/SLIKE/Tjedan EU fondova_hr vode_12.2.2014..JPG

Zaštićeni prostor Hrvatske od poplava sa sadašnjih 75 posto do 2023. godine treba povećati na 87 posto, a do 2038. godine cijeli prostor Hrvatske treba biti zaštićen od poplava, jedan je od strateških ciljeva čijem će ostvarivanju pomoći europska sredstva, istaknuto je na današnjem skupu "Upravljanje vodama i EU fondovi" održanom u sklopu informativno-edukativne manifestacije "Tjedan EU fondova".
 

Strateški su ciljevI Hrvatske da do 2021. sva naselja s više od 50 stanovnika imaju zdravstveno ispravnu vodu za piće (trenutno je 82 posto stanovništva opskrbljeno pitkom vodom), a do 2023. sva naselja sa više od dvije tisuće stanovnika trebaju biti priključena na sustav javne odvodnje s pročišćivačem otpadnih voda (to je 88 posto stanovništva, a danas je priključeno 44 posto).
 

Generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić predstavio je stanje i planove ulaganja u vodnokomunalnu infrastrukturu u Hrvatskoj u kontekstu EU fondova. Istaknuo je kako o uspješnosti korištenja EU sredstava govori podatak o 100 postotnoj iskorištenosti alociranih sredstava za IPA program u razdoblju od 2007. do 2011.
 

Europska, ali i druga inozemna sredstva, kazao je Plišić, zasigurno će pomoći ostvarenju strateških ciljeva Hrvatske u vodnom gospodarstvu.
 

Također je istaknuto kako su trenutno u tijeku natječaji za javnu nabavu ili se do kraja ove godine očekuje njihovo otvaranje za 11 projekata iz vodnog područja, ukupne vrijednosti od gotovo 400 milijuna eura.
 

Hrvatska je zemlja bogata vodnim resursom i strateški je cilj taj resurs zaštititi, a ulaganja u taj sektor poboljšat će razinu njegove konkurentnosti i kvalitetu, rečeno je na skupu.
 

Zamjenik ministra regionalnog razvoja i fondova EU Jakša Puljiz kazao je kako je vodni sektor perjanica pripremljenosti za EU fondove te kako će ulaganja u taj sektor poboljšati njegovu konkurentnost i kvalitetu.
 

Pomoćnik ministra poljoprivrede Dražen Kurečić je istaknuo kako je u tijeku reforma vodno-komunalnog sektora kojom se želi podići kvaliteta vodnih usluga, povećanje stupnja korištenja i sigurnosti opskrbe pitkom vodom, smanjenje gubitaka u vodoopskrbnoj mreži, razvoj infrastrukture itd.
 

Rekao je i kako će što se tiče vodnog gospodarstva u idućem razdoblju biti alocirano 1,3 milijarde eura iz kohezijskog fonda za infrastrukturna ulaganja u vodno-komunalni sektor.
 

Osim toga, prvi put se rade i mjere koje će se financirati iz EU fondova, a riječ je o mjerama za zaštitu i obranu od poplava i mjere za navodnjavanje.
 


(Hina)

 


Pisane vijesti