Ruralni razvoj zatvara "Tjedan EU fondova"

Slika /arhiva/SLIKE/Tjedan-EU-fondova-2014_11.jpg
Program ruralnog razvoja za razdoblje 2014. do 2020. hrvatskim će poljoprivrednicima pružiti mogućnosti za modernizaciju postojećih gospodarstava i proizvodnih kapaciteta te općenito poboljšati kvalitetu i uvjete života u ruralnim prostorima, istaknuto je danas na petom, zadnjem danu informativno-edukativne manifestacije "Tjedan EU fondova".

Zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol kazala je kako program obuhvaća 16 mjera te veći broj podmjera za široki spektar različitih ulaganja, što će omogućiti razvoj svih sektora poljoprivrede, prerađivačko-prehrambene industrije, ali i značajno unaprijediti život na ruralnim područjima.

Posebice je pozvala mlade poljoprivrednike da se aktivno uključe jer program ima mnoge mogućnosti namijenjene upravo za njih.

Španjol je istaknula i kako se poljoprivreda i prehrambeno-prerađivačka industrija u Hrvatskoj nalaze među strateškim djelatnostima i nositelji su razvitka cjelokupnog hrvatskog gospodarstva, a njihovo povezivanje s djelatnostima u turizmu, trgovini i ugostiteljstvu od sveobuhvatnog je interesa.

Kazala je i kako su u ministarstvu svjesni svih izazova koji se očekuju, ne samo pri dovršetku izrade programa nego i svih dokumenata koji će definirati način njegove provedbe, ali i pripremu potencijalnih korisnika za što uspješnije javljanje na natječaje.

Naime, omotnica koja je Hrvatskoj na raspolaganju znatno je veća u usporedbi sa dosadašnjih 25 milijuna eura godišnje za vrijeme trajanja IPARD programa, što predstavlja prednost ukoliko se gleda mogućnost ulaganja u veći broj mjera i podmjera, kazala je.

S druge strane pak, povećani broj mjera i podmjera predstavlja i veći izazov, najprije u programiranju, a potom i provedbi.

Španjol je kazala kako vjeruje da će uz dobru pripremu, pravovremeno informiranje i edukaciju, na čemu se radi, Hrvatska biti uspješna u povlačenju sredstava te ostvarivanju ciljeva zacrtanih u programu ruralnog razvoja.


(Hina)
 


Pisane vijesti