Svečano obilježen Dan Vukovarsko-srijemske županije

Slika /slike/Vijesti/Zalac_11-11-17.JPG
U petak 10.11.2017. svečano je obilježen Dan Vukovarsko-srijemske županije na kojemu je uz predsjednicu Republike Hrvatske, Kolindu Grabar-Kitarović i potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske, Damira Krstičevića, sudjelovala i ministrica regionalnoga razvoja i fondova i Europske unije, Gabrijela Žalac u svojstvu izaslanice predsjednika Vlade.

Ministrica Žalac, zajedno sa županom Vukovarsko-srijemske županije, Božom Galićem i gradonačelnikom Županje, Davorom Miličevićem, položila je vijence u spomen obilježja poginulim braniteljima županjske Posavine te prisustvovala Svetoj misi u Županji.

Obilježavanje Dana Vukovarsko-srijemske županije nastavljeno je Svečanom sjednicom Županijske skupštine na kojoj je župan Galić ocijenio rad u proteklih godinu dana i rekao kako je puno projekata realizirano uz pomoć Vlade i kroz suradnju svih jedinica lokalne samouprave i regionalne razvoje agencije te najavio još puno projekata koji će biti realizirani uz potporu ministrice Žalac.

Nakon što je čestitala Dan županije, predsjednica Grabar-Kitarović, ukazala je na stanje u Slavoniji koja je ugrožena trendom iseljavanja i izumiranja Hrvata. Naglasila je kako su potrebne izvanredne mjere uz prioritet demografske revitalizacije.

Nazočnima se obratila i ministrica Žalac: „Tijekom 2016. i 2017. godine odobrena su sredstva u ukupnom iznosu od 16,5 milijuna kuna za sufinanciranje 57 projekata s područja Vukovarsko-srijemske županije“. Dodala je kako je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova i Europske unije, u rujnu ove godine objavilo poziv za dostavu projektnih prijedloga prema Programu pripreme lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Ukupna sredstava Programa predstavljaju mjeru pomoći slabije razvijenim područjima i iznose 120 milijuna kuna.
Ministrica Žalac čestitala je i desetu godišnjicu rada Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije HRAST i istaknula kako je na poziciju ministrice u Vladi Republike Hrvatske imenovana s pozicije direktorice Agencije HRAST gdje je stekla vrlo korisno iskustvo za obavljanje ministarskih poslova.

Svečana sjednica bila je prigoda za dodjelu nagrade Vukovarsko-srijemske županije za životno djelo, kao i dodjelu godišnjih nagrada i povelja.

Pisane vijesti