Strateški projekti za urbana područja Varaždina i Čakovca dati će novu dimenziju Sjeveru Hrvatske

  • Slika /slike/Vijesti/2024/Rujan/ITU sjever/5_26.9.2024._124941.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar Erlić s gradonačelnicima i načelnicima iz Varaždinske i Međimurske županije razgovarao o intenziviranju provedbe ITU projekata.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić održao je radni sastanak s gradonačelnicima i načelnicima iz Varaždinske i Međimurske županije na temu intenziviranja provedbe projekata iz ITU mehanizma.

Vlada je, naime, osigurala 680 milijuna eura za integrirane projekte 22 grada središta županija i njihovih urbanih područja, s ciljem da ti gradovi postanu pokretači urbanog razvoja svojih regija i županija.

Za Urbano područje Varaždin tako je osigurano 22 milijuna eura za provedbu četiri strateška projekta, koji će promijeniti urbanu viziru centra grada. Prva dva projekta, „Regionalni centar za predinkubaciju u pametnoj industriji“ Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu te „Centar kreativnih i kulturnih industrija“ Pučkog otvorenog učilišta Varaždin, kreću do kraja godine.


„Ovi projekti ističu se inovativnošću te potiču podizanje standarda grada Varaždina. Konkretno, Regionalni centar za predinkubaciju omogućit će studentima da se već na fakultetu aktivno pripremaju za tržište rada, što je u skladu s najmodernijim europskim praksama i FOI tu daje veliki doprinos i pozitivnu dinamiku gospodarstvu grada i županije. S druge strane, Centar kreativnih i kulturnih industrija postat će novo okupljalište mladih, a ulagat će se i u revitalizaciju kulturne baštine, kao i aktivnosti održivog turizma“, istaknuo je ministar Erlić, koji je nakon sastanka s gradonačelnikom Nevenom Bosiljem te ostalim gradonačelnicima i načelnicima s UP Varaždin obišao lokacije planiranih projekata.

Za pet projekata na urbanom području Čakovec kroz ITU mehanizam osigurano je 18 milijuna eura, a o statusu njihove pripreme i provedbe ministar Erlić razgovarao je s međimurskim županom Matijom Posavcem i gradonačelnicom Ljerkom Cividini sa suradnicima te načelnicima na području čijih općina će se provoditi projekti. Prvi s realizacijom kreće projekt obnove glavnog gradskog trga, kojeg je ministar ovom prilikom i obišao.


„Cilj je sredstvima koja su nam na raspolaganju doprinijeti daljnjoj aktivaciji društvenih i gospodarskih potencijala ovog područja. Uz obnovu Trga Republike, koja će promijeniti središte grada, u pripremi su i novi sadržaji sportske i zelene infrastrukture. Ovi projekti izuzetno su važni jer će donijeti nove sadržaje i novu dimenziju ovim urbanim područjima, a njima još jednom pokazujemo nastojanja Vlade o ujednačenom razvoju svih krajeva Hrvatske, pa tako i  najsjevernijem dijelu zemlje“, zaključio je ministar Erlić.

Prije sastanaka s ITU gradovima, ministar Erlić je, uz prisustvo ministra pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damira Habijana, održao i sastanak u Varaždinskoj županiji. Nakon sastanka je u društvu županijskih vijećnika i pročelnika, predsjednika Županijske skupštine Josipa Križanića i saborskog zastupnika Gorana Kaniškog, sa zamjenicom župana Silvijom Zagorec na zgradi Županijske palače otkrio ploču „Županija - prijatelj djece“.


Pisane vijesti