Split: energetski obnovljena bolnica na Križinama

Slika /slike/KBC_KRIZINE_2_11_2015.jpg

Povrat investicije se vrši kroz uštede korisnika u sljedećih 14 godina, a  u obnovi bolnice je sudjelovalo preko 30 hrvatskih tvrtki.

U Splitu je svečano obilježen završetak radova energetske obnove bolnice na Križinama Kliničkoga bolničkog centra u koji je uloženo 78 milijuna kuna od čega je 65 posto osigurao izvođač radova tvrtka Rudan iz Žminja.
Ministar zdravlja Siniša Varga kazao je kako je riječ o najvećoj investiciji u sustavu zdravstva, te će s takvim projektima nastaviti u drugim bolnicama Hrvatske s obzirom da se model pokazao ekonomski najisplativijim. 

Projekt energetske obnove bolnice Križine započeo je objavom javnog natječaja u kolovozu 2014. na kojem je odabrana tvrtka Rudan d.o.o. iz Žminja kao Pružatelj usluge energetske obnove. Radovi na energetskoj obnovi bolnice trajali su nepunih 5 mjeseci, znatno manje od krajnjeg ugovorenog roka. Obnovljena bolnica, osim što je energetski učinkovitija, ujedno je i puno komfornija i ugodnija za rad ljudi i boravak pacijenata.

Povrat investicije se vrši kroz uštede korisnika u sljedećih 14 godina a nema nikakvog dodatnog zaduživanja korisnika odnosno Ministarstva zdravlja. U obnovi je sudjelovalo preko 30 hrvatskih tvrtki. 

Investicijom se osigurava 56 % manja potrošnja energije, manja emisija CO2 za 58 %, smanjenje potrošnje  vode za 72 %, a 14 % proizvedene energije je iz obnovljivih izvora.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić, ovom je prigodom kazao kako su u Dalmaciji realizirani ili u provedbi mnogi projekti, te ocijenio da dosad toliko za jug Hrvatske nije učinila nijedna vlada. Osim energetski obnovljene bolnice u Splitu, istaknuo je dionicu autoceste Vrgorac-Ravča, obilaznicu Solin-Kaštela, most Čiovo, razvoj Zračne luke Dubrovnik. Posebno je naglasio da je pripremljeno sve za izgradnju Pelješkog mosta, a uz cijeli niz projekata izdvojio je i gradnju vezova za kruzere  u splitskoj luci, te novi terminal za kruzere i autobusni kolodvor u Dubrovniku.

Foto: Hina
 

Pisane vijesti