Grčić: Industrijska proizvodnja je u rujnu porasla za 5,4%, što je najveći skok od 2008. godine

Slika /slike/Branko_Grcic_PressBDP_29_8_2015.jpg

Potpredsjednik Vlade Grčić i ministar gospodarstva Vrdoljak danas su u Banskim dvorima komentirali objavu Državnog zavoda za statistiku, da je u rujnu industrijska proizvodnja u Hrvatskoj skočila za 5,4 posto na godišnjoj razini, što je njezin najveći skok još od 2008. godine

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak danas su u Banskim dvorima komentirali objavu Državnog zavoda za statistiku, da je u rujnu industrijska proizvodnja u Hrvatskoj skočila za 5,4 posto na godišnjoj razini, što je njezin najveći skok još od 2008. godine i predstavlja nastavak rasta već osmi mjesec zaredom.

„To je još jedan indikator da hrvatsko gospodarstvo raste i da je rast nezaustavljiv“, rekao je potpredsjednik Grčić. Istaknuo je da je već prošle godine rast bio značajan te iznosio 1,3 posto, a u devet mjeseci ove godine rast je iznosio 2,3 posto.

„Prema tome, hrvatska industrija ove godine raste ubrzano“, zaključio je potpredsjednik. Također je rekao da je današnjim podacima zaključen i treći kvartal, u kojem je industrija rasla oko 4 posto: „To je izuzetno visoka stopa rasta industrije i kada se gleda udio industrije u strukturi BDP-a, a to je nešto manje od 20 posto, znači da će samo na bazi rasta industrije u trećem kvartalu BDP porasti za 0,8 posto“.

Potpredsjednik Vlade napomenuo je i da je Hrvatska, prema indeksu poslovne klime Eurostata, porasla na ljestvici sa 119 na 124 boda i zadržala svoju prvu poziciju među 28 zemalja EU. „To potvrđuje da se odnos investitora prema Hrvatskoj mijenja u pozitivnom smjeru i da smo sve bolje pozicionirani na europskom tržištu“, zaključio je potpredsjednik Grčić.

Ministar gospodarstva Vrdoljak podsjetio je da je Vlada prošle godine donijela Industrijsku strategiju,u kojoj je planirali rast industrijske proizvodnje u 2014. godini bio 1 posto, a u 2015. godini 2 posto.“Prošle godine smo nadmašili plan, ove godine isto tako, a konačan cilj je da se do 2020. godine zemlja reindustrijalizira i da se u industriji zaposli gotovo 76.000 novozaposlenih“, rekao je ministar i ponovio da smo u prve dvije godine od donošenja Strategije „bili bolji nego što smo sami zadali, a zadali smo realne ciljeve“.

Također je rekao da navedeni podaci nisu Vladini ili oni od opozicije, već su to podaci Svjetske banke, Eurostata i Državnog zavoda za statistiku, dakle činjenice. „Ako netko misli omalovažavati rezultate, omalovažava rezultat Republike Hrvatske, hrvatske industrije i poduzetnika i samim time omalovažava Hrvatsku u svijetu. To nije domoljublje, na taj način se zemlja ne voli“, naglasio je ministar Vrdoljak i dodao da se rezultati, koji su dijelom postignuti zbog svih Vladinih mjera, a dijelom poduzetničkim radom i privatnim sektorom, moraju poštivati. Što se tiče plana za dalje, ministar je kazao da Hrvatskoj treba kontinuitet definirane politike i strategije da bi i dalje imali još veći rast i industrije i gospodarstva.
  
                          
 

Pisane vijesti