SMART-Water – novi projekt prekogranične suradnje Instituta Ruđer Bošković

  • Slika /slike/Vijesti/2024/Kolovoz/IRB/IRB (7).JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar Erlić uručio 1,3 milijuna eura vrijedan ugovor za poboljšanje kontrole kvalitete kopnenih (jezerskih) voda.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić posjetio je Institut Ruđer Bošković (IRB) te u pratnji ravnatelja Davida M. Smitha i suradnika obišao građevinske radove u okviru projekta Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu i društvu (O-ZIP).

Tom je prilikom s ravnateljem Smithom potpisao i 1,3 milijuna eura vrijedan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt SMART-Water u kojem je IRB vodeći partner, a koji će se provoditi u sklopu Interreg IPA Programa Hrvatska-Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2021. - 2027. Partneri na projektu su Sveučilište u Zadru, Park prirode Hutovo blato (BiH), Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju (CG) te Agencija za zaštitu životne sredine Crne Gore (CG), a cilj je poboljšati postupke kontrole kvalitete kopnenih (jezerskih) voda korištenjem modela umjetne inteligencije.

„Vlada i Ministarstvo na različite načine podupiru sve inicijative usmjerene na istraživanje i razvoj, a i kompletna omotnica EU sredstava orijentirana je na to. Posljednjih godina, posebno od ulaska u Europsku uniju, Hrvatska se podiže na ljestvicama ulaganja u istraživanje i razvoj i tu je vidljiva poveznica s ulaganjima iz europskih fondova, i po pitanju broja istraživača i po pitanju projekata koji se provode. Nacionalnom razvojnom strategijom do 2030. postavili smo ambiciozan cilj od 3 % BDP-a koje planiramo ulagati u R&D, tako da naši napori idu dalje“, izjavio je ministar Erlić te pohvalio Institut koji, kao najveća i najznačajnija hrvatska institucija u ovom području, provodi brojne EU projekte, koje su prepoznali kao redovan razvojni alat za ostvarenje poslovnih ciljeva.

Uz kapitalni znanstveno-infrastrukturni projekt O-ZIP vrijedan više od 100 milijuna eura, kojim će se razviti multidisciplinarno okruženje za istraživanje i razvoj te Institutu omogućiti podizanje kvalitete znanstvenih istraživanja, ravnatelj Smith ministra je upoznao i s EU projektima koje provode te izjavio: „Na Institutu smo samo u prošloj financijskoj perspektivi proveli 14 prekograničnih projekata, više od 30 projekata u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija te brojne projekte iz Programa Obzor (Horizon), čime potvrđujemo našu stratešku orijentiranost prema EU projektima. Projekt SMART-Water nastavak je naših aktivnosti, a fokusiran je na razvoj baze podataka o praćenju kvalitete kopnenih voda, koja je ključna za razvoj strategija za rješavanje problema eutrofikacije vode“.

Posjet je završio obilascima radova u sklopu projekta O-ZIP na objektima A0 - BioMed Platforma, za potrebe znanstvenika iz područja kemije i molekularne medicine te A1 - ICST Platforma, koji se gradi za potrebe znanstvenika iz domene računalnih znanosti.  

Pisane vijesti