Prvi ProInvest u Splitu: "Svaki tjedan riješimo tri do četiri konkretna projekta vrijedna od 50 do 200 milijuna eura."

Slika /arhiva/SLIKE/ProInvest Split 25.02.2013/Proinvest_4.jpg

Četiri godine krize je učinilo svoje. Došao je trenutak promjene, moramo krenuti putanjom gospodarskog rasta. To neće biti lako. Toliko je izgubljenih radnih mjesta, toliko blokada koje podgrijavaju pesimizam, a to nam najmanje treba. Želimo potaknuti optimizam, reći vam što Vlada radi, ali i poslati jasnu poruku da Vlada ne može sve sama. Mi vas želimo informirati o svemu što je Vlada pokrenula i potaknuti vas da ponudite dobre projekte koji će se financirati iz fondova Europske unije, a Hrvatskoj na raspolaganju u idućim godinama stoji 11,7 milijardi eura.

Četiri godine krize je učinilo svoje. Došao je trenutak promjene, moramo krenuti putanjom gospodarskog rasta. To neće biti lako. Toliko je izgubljenih radnih mjesta, toliko blokada koje podgrijavaju pesimizam, a to nam najmanje treba. Želimo potaknuti optimizam, reći vam što Vlada radi, ali i poslati jasnu poruku da Vlada ne može sve sama. Mi vas želimo informirati o svemu što je Vlada pokrenula i potaknuti vas da ponudite dobre projekte koji će se financirati iz fondova Europske unije, a Hrvatskoj na raspolaganju u idućim godinama stoji 11,7 milijardi eura.

Istaknuo je to Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije otvarajući u Splitu skup na kojem su pod nazivom „ProInvest“ predstavljene ključne mjere Vlade RH za poticanje investicija i restrukturiranje gospodarstva. U Velikom amfiteatru Ekonomskog fakulteta okupilo se više od 300 poduzetnika, obrtnika i predstavnika jedinica lokalne i područne samouprave. Uz Branka Grčića, Vladin su program predstavljali i ministri Ivan Vrdoljak, Veljko, Ostojić, Gordan Maras, Mirando Mrsić, te Boris Lalovac, zamjenik ministra financija i Jakša Puljiz, zamjenik ministra regionalnoga razvoja i fondova EU, kao i Anton Kovačev, predsjednik Uprave HBOR-a.

Potpredsjednik Grčić kazao je i da su od 2008. do 2012. godine investicije pale nominalno za 36 posto, broj zaposlenih u industriji smanjen je za 45 tisuća, u trgovini za 37.000, u građevinarstvu za 31.000. Istodobno u obrazovanju je broj zaposlenih porastao za 8.000, a zdravstvu za 4.000.

U četiri godine krize javni dug je povećan za 75 milijardi kuna, a proračunski izdaci za kamate na taj dug porasli su 4,5 milijardi kuna.

Strategija Vlade Republike Hrvatske je da uz fiskalnu konsolidaciju i strukturne reforme potakne restrukturiranje poduzeća u svrhu očuvanja radnih mjesta, te pokrene javne investicije i poboljša poslovnu klimu za ubrzanje investicija u privatnom sektoru.

Potpredsjednik Grčić iznio je i više podataka o prvim rezultatima Vladinih mjera u očuvanju postojećih radnih mjesta: utvrđeni su rokovi plaćanja, poboljšana je likvidnost, jača je zaštita vjerovnika, već je zaprimljeno 3238 zahtjeva za pokretanje postupka predstečajne nagodbe, iznos obveza tih tvrtki je 32 milijarde kuna a zapošljavaju 25.000 ljudi.  Hrvatska banka za obnovu i razvitak u 2012. Odobrila je 3,5 milijardi kuna više kredita, jamstveni kapital Hamag Investa povećan je s jedne na dvije milijarde kuna, a broj zahtjeva za izdavanjem jamstava u odnosu na 2011. porastao je za 94 posto. Lani je poduzetnicima i obrtnicima dano 378,5 milijuna kuna bespovratnih poticaja, a ove godine proračun „Poduzetničkog impulsa“ iznosi 730,5 milijuna kuna.

Ukupna vrijednost javnih investicijskih projekata u Dalmaciji u ovoj godini iznosi 1,1 milijardu eura, od čega je u 2013. planirano realizirati 242,3 milijuna eura u energetici, infrastrukturi i poljoprivredi. Potpredsjednik Grčić istaknuo je i da je prema podacima Agencije za investicije i konkurentnost u sedam privatnih projekata započela izgradnja objekata ili instalacija opreme, njihova je vrijednost 378 tisuća eura i zapošljavaju 710 ljudi. Za 21 projekt  u tijeku je izrada UPU/DPU ili ishođenje lokacijskih i građevinskih dozvola, a njihova vrijednost je 3,2 milijarde eura s 1.547 novih radnih mjesta. U Agenciji imaju i prvu informaciju o 34 projekta, vrijedna 1,8 milijardu eura i s potencijalnih 5.444 radnih mjesta.

Privatnim investicijskim projektima pruža se institucionalna potpora  kroz nova zakonska rješenja, jačanje poslovne klime i otklanjanje prepreka. Investicijski ciklus financirao bi se u većoj mjeri na projektnoj osnovi kapitalom javnog sektora, iz proračuna, nepovratnim sredstvima iz strukturnih fondova EU, sredstvima razvojnih banaka.

Ministar Vrdoljak je istaknuo kako je Hrvatska mala zemlja te da je svaki mali investitor važan. "Investicije preko 3 milijuna eura oslobodili smo od plaćanja poreza na dobit na 10 godina, a uvjet je da otvaraju 15 radnih mjesta." "Olakšali smo otvaranje tvrtki - otvoreno je oko 3 tisuće tvrtki za '10 kuna'." rekao je ministar poduzetništva Maras. "Kroz Poduzetnički impuls, poduzetnici danas mogu dobiti ozbiljne potpore, a ne mrvice kao što je to bilo do sada", naglasio je.

"Imamo projekt od 180 milijuna eura na Šolti, imamo i u Slavoniji na energetskim projektima vrijednim 170 milijuna eura. Prepreke ulaganjima uklanjamo na dnevnoj bazi.

Osim toga, vrlo brzo idu i javni projekti, pa ćemo danas predstaviti one koji će se realizirati u Dalmaciji, a vrijedni su oko dvije milijarde kuna" najavio je Grčić.

Ministri poručuju kako će biti i novih investicija u turizam ove godine. 'Donesena Strategija razvoja turizma neće stajati u ladici. Očekujem 2 milijarde kuna investicija ove godine', rekao je ministar turizma Veljko Ostojić. Ostojić je istaknuo kako je cilj da Hrvatska do 2020. godine bude 20. najturističkija zemlja na svijetu.

Ministar Mrsić je informirao o mjerama aktivne politike zapošljavanja, zahvaljujući kojima je lani otvoreno više radnih mjesta nego ikad od 2008. Godine, ili pak u siječnju ove godine u odnosu na siječanj prošle, ali još uvije nedovoljno. U ovoj godini naglasak će biti na samozpošljavanju, daju se garancije za mlade, te se otvaraju različite mogućnosti za pojedine skupine nezaposlenih.

Ministri će ključne mjere za poticanje investicija i restrukturiranje gospodarstva predstaviti i u Osijeku, Varaždinu, Rijeci i Zagrebu na susretima s gospodarstvenicima i poduzetnicima.

Također će se održati više panel-diskusija o poticanju investicija, investicijskom ciklusu u turizmu, kreditnim programima HBOR-a, mogućnostima financiranja investicija iz fondova EU-a, Poduzetničkom impulsu te mogućnostima restrukturiranja poduzeća koje pruža Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi.


Preuzimanja:

ProInvest Split 25.02.2013. sve prezentacije.ppt


Galerija:
 


Pisane vijesti