Prvi korak u procesu decentralizacije sustava upravljanja fondovima EU

Slika /slike/Vijesti/potpisivanje_sporazuma13.4.2017.jpg

Potpisani sporazumi sa 7 velikih gradova za zajedničko upravljanje s 345,3 milijuna eura bespovratnih sredstava ESI fondova

U četvrtak, 13. travnja 2017. godine, u Vladi Republike Hrvatske u Zagrebu u nazočnosti predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića održano je svečano potpisivanje Sporazuma o obavljanju delegiranih i s njima povezanih zadaća i aktivnosti u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ u financijskom razdoblju 2014. – 2020. između Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) i gradova Osijeka, Pule, Rijeke, Slavonskog Broda, Splita, Zadra i Zagreba, središta urbanih područja u kojima će se provoditi integrirana teritorijalna ulaganja (ITU mehanizam).

Sporazume je potpisala ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, s gradonačelnicima Grada Osijeka Ivanom Vrkićem, Grada Pule Borisom Miletićem, Grada Rijeke Vojkom Obersnelom, Grada Slavonskog Broda Mirkom Dusparom, Grada Zadra Božidarom Kalmetom te gradonačelnikom Grada Zagreba Milanom Bandićem. Ispred Grada Splita Sporazum je potpisala Branka Ramljak, povjerenica Vlade RH za obavljanje poslova iz nadležnosti Gradskog vijeća i gradonačelnika Grada Splita.
Na početku svečanosti, potpisnicima se obratio i čestitao predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković te istaknuo kako je upravo ITU mehanizam potvrda konkretne koristi članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji kroz realizaciju prioritetnih projekata i zapošljavanje.
 
„Potpisivanje ovog sporazuma, predstavlja prvi korak decentralizacije sustava upravljanja i kontrole korištenja Europskog socijalnog fonda, Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda u Republici Hrvatskoj jer se dio funkcija u sustavu „spušta“ na razinu gradova koji će obavljati poslove ocjenjivanja kvalitete i rangiranja projektnih prijedloga“, izjavila je ministrica Žalac. „ITU mehanizam urbanim područjima Osijeka, Pule, Rijeke, Slavonskog Broda, Splita, Zadra i Zagreba, daje mogućnost realizacije lokalno određenih razvojnih ulaganja kako bi se uspješno odgovorilo na ekonomske, ekološke, klimatske, demografske i društvene izazove koji utječu na urbana područja ali i njihovu okolicu. Kroz ITU mehanizam navedenim urbanim aglomeracijama koje čine gradovi središta s okolnim ne toliko razvijenim područjima, na raspolaganje se stavlja dodatnih 345,3 milijuna eura bespovratnih sredstava ESI fondova“, dodala je ministrica.
 
Prisutni gradonačelnici zahvalili su ministrici Žalac i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću te izrazili veliko zadovoljstvo i spremnost na daljnje korake prema realizaciji projekata
 

Pisane vijesti