Projekt navodnjavanja IRRI najuspješniji projekt financiran novcem EU od 2012. do 2014.

  • Slika /slike/Vijesti/Grcic_najuspjesniji_projekti_15.06.2015.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Projekt navodnjavanja IRRI u Vukovarsko-srijemskoj županiji proglašen je za najuspješniji lokalni EU projekt u razdoblju od 2012. do 2014., a nagrade su dobili i projekt modernizacije obrazovnog programa za mljekare-sirare MOTO te projekt turističke valorizacije kanala sv. Ante u Šibeniku.

Za najuspješniji projekt lokalnih uprava i samouprava sufinanciran novcem Europske unije iz raznih programa natjecao se 21 projekt predložen od lokalne zajednice, a najuspješniji je odabran temeljem glasovanja građana na internetskim stranicama Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te ocjena stručnog povjerenstva tog ministarstva.
 
Najuspješniji, Projekt navodnjavanja IRRI, bio je vrijedan 240,5 tisuća eura, a riječ je o prekograničnoj suradnji Hrvatske i BiH, 127,2 tisuće eura utrošeno je za navodnjavanje čestica u Hrvatskoj, a 113,3 tisuće eura u BiH, u općinama Odžak i Šamac. Projekt se provodio od prosinca 2012. do lipnja 2014. godine, tijekom kojih je na 13 demonstracijskih polja na području općina Lovas i Tompojevci postavljena oprema za navodnjavanje, uređaji za kontrolu vlage u tlu te agrometeorološka postaja. Također, izrađena je studija o trenutnom stanju u navodnjavanju te registar navodnjavanja Vukovarsko-srijemske županije, a educirano je i 25 tehničara u navodnjavanju.
 
Projekt MOTO, vrijedan 165,3 tisuće eura, provođen je od listopada 2010. do ožujka 2012. na području Karlovačke, Zagrebačke i Šibensko-kninske županije, u kojima je suvremenu obuku za mljekara-sirara prošlo 70 članova obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a izgrađena je i mini tvornica sira za tradicionalni sir Karlovačke županije.
 
Najvrijedniji, 1,36 milijuna eura 'težak' projekt turističke valorizacije kanala Sv. Ante u Šibeniku provođen je od ožujka 2012. do ožujka 2014. godine, a u tom je razdoblju, uz ostalo, izgrađena 4,4 kilometara duga turističko-rekreacijska staza, izgrađen drveni most dug 150 metara, uređeni su vidikovci, odmarališta i obale duž staze i dr.
 
Nagrade je predstavnicima nositelja projekata dodijelio potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić, koji je tom prilikom istaknuo činjenicu da se sva tri projekta prije sve temelje na znanju.
 
Govoreći o prvonagrađenom projektu navodnjavanja, Grčić je kazao kako je riječ o projektu koji je za tek 200-tinjak tisuća eura donio veliku korist za lokalnu zajednicu i njen gospodarski razvoj.
 
Podsjetio je i da je Hrvatskoj u novoj Financijskoj perspektivi EU do 2020. na raspolaganju 10,7 milijardi eura te kazao kako iskustva zemalja koje su prije Hrvatske ušle u EU govore da se efikasnim korištenjem tog novca nacionalni BDP može povećati za 1 do 2 posto godišnje. Također, izravno kroz provedbu projekata ili kroz neizravne koristi od projekta takav gospodarski rast znači i otvaranje 15-tak tisuća novih radnih mjesta godišnje, rekao je Grčić.

(Hina)


 



Pisane vijesti | EU fondovi