Otvoren Dom za starije i nemoćne u Tisnome

  • Slika /slike/Vijesti/Tisno_dom_za_starije1.jpg
  • Slika
  • Slika

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU odobrilo je 2,25 milijuna kuna u adaptaciju nekretnine kroz projekt ulaganja u otoke, a ostatak vrijednosti financirala je Općina Tisno.

Svečanom otvorenju Doma za starije i nemoćne osobe danas su u Tisnome prisustvovali potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, pomoćnici ministra regionalnog razvoja i fondova EU Venko Ćurlin i Gorenka Bulj, načelnik Ivan Klarin, korisnici, djelatnici Doma i ostali uzvanici.

Dom za starije osobe u Tisnome, nekretnina je ukupne vrijednosti 7,1 milijuna kuna. Vrijednost same zgrade procijenjena je na 2,6 milijuna kuna, a na prijedlog Agencije za upravljanje državnom imovinom Vladi RH ustupljena je Općini Tisno za namjenu uređenja Doma za starije. Cijena ukupne adaptacije iznosila je 4,5 milijuna kuna, od čega je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU odobrilo 2,25 milijuna kuna kroz projekt ulaganja u otoke, a ostatak vrijednosti financirala je Općina Tisno iz svog proračuna.  Uz usluge stalnog smještaja, Dom za starije planira uvesti i poludnevni boravak te usluge pomoći i njege u kući.

Ministrica Opačić je istaknula da se danas razvoj svake zajednice mjeri prema skrbi o starijoj populaciji. "Oni su ranije pazili na nas, a sada, kad ne mogu sami, mi moramo skrbiti o njima", rekla je Opačić.

Pomoćnik ministra regionalnog razvoja i Europskih fondova Venko Ćurlin napomenuo je da je država Općini Tisno za tu namjenu poklonila nekretninu, no da nije bilo sposobnih Tišnjana danas se Dom ne bi otvarao.

Načelnik Općine Tisno Ivan Klarin izrazio je zadovoljstvo što starije osobe s područja čitavog otoka Murtera ne moraju odlaziti dalje od mjesta u kojem su živjeli kako bi dobili adekvatnu skrb.

Za Općinu Tisno briga za starije jednako je bitna kao i briga za najmlađe, kazao je Klarin dodajući kako je zato općina odlučila sufinancirati boravak svakog korisnika s tišnjanskog područja u Domu s 1.800 kuna.

Dom će imati 16 korisnika, a prvi stanari već su se počeli useljavati.

Vicenco Barbača, najstariji stanar, dočekao je ministricu Opačić izražavajući oduševljenje Domom i prijemom osoblja za koje ima samo riječi pohvale.

Nije se, istaknuo je, nadao da će završiti u Domu za starije i nemoćne, ali također je posvjedočio da mu nije žao što je tu u Tisnom.
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica