Program prekogranične suradnje Italija - Hrvatska 2014 - 2020: najava prvog natječaja u iznosu od 78 milijuna eura

  • Slika /slike/Vijesti/Interreg_Italy-Croatia_Logo.jpg
  • Slika

Najava prvog natječaja u iznosu od 78 milijuna eura za dostavu projektnih prijedloga na jadranskom području Italije i Hrvatske

Sedamdeset i osam milijuna eura EU fondova je ukupan iznos prvog natječaja za dostavu projektnih prijedloga u okviru Programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska. Upravljačko tijelo Programa - Regija Veneto je odobrilo paket prvog natječaja koji se fokusira na četiri prioritetne osi: plave inovacije, sigurnost i otpornost, vezane za prilagodbu na klimatske promjene i prirodne katastrofe, okoliš i kulturna baština, te pomorski prijevoz.
 
Opći cilj programa je povećanje konkurentnosti i zaposlenosti, očuvanje prirodnih resursa i upravljanja kulturnom baštinom, poboljšanje veza promicanjem multimodalnosti, te poticanje suradnje među organizacijama i institucijama na Programskom području. Program se financira iz Europskog Fonda za Regionalni Razvoj (EFRR).

"Plavi" rast je jedna od središnjih točaka smjernica europskih politika koje imaju za cilj poticanje gospodarskog rasta i povećanja djelatnosti povezanih s morem i morskim okolišem, poput održivog ribarstva, turizma, putova i pomorskog prometa, zaštite staništa i vodene faune, razvoj biotehnologije vezana uz more. Zajednička suradnja je motor razvoja, te će omogućiti povećanje operativne efikasnosti i dugoročnih rezultata kroz sinergijske aktivnosti između zemalja uključenih u Program.
 
Prvi poziv za dostavljanje projektnih prijedloga je namijenjen javnim i privatnim tijelima s pravnom osobnošću čije je službeno sjedište registrirano u jednoj od 8 hrvatskih županija ili 25 talijanskih pokrajina na Programskom području, te će biti otvoren za dvije vrste projekata: "Standard" (projekti usmjereni na razvoj inovativnih rješenja u svezi s Programskim temama) i "Standard+" (kapitalizacija projekata suradnje financiranih u razdoblju 2007 - 2013 u okviru Programa  IPA Adriatic CBC programa, South East Europe i MED). SIU elektronski sustav za pripremu i podnošenje projektnih prijedloga će biti dostupan tijekom sljedećih perioda:
  • od 27. ožujka do 10. svibnja 2017 za "Standard +" projekte
  • od 21. travnja do 19. lipnja 2017 za "Standard" projekte
 
Dio natječajne dokumentacije je već dostupan na web stranici Programa http://www.italy-croatia.eu/call-proposal. Za sve dodatne informacije moguće se obratiti i elektroničkim putem na adresu e-pošte Zajedničkog tajništva: JS.Italy-Croatia@regione.veneto.it ili js.it-hr.branch-offices@arr.hr

Pisane vijesti