Predstavljeni operativni programi za korištenje EU fondova

U cilju informiranja javnosti o prioritetima koje je Hrvatska ulaskom u Europsku uniju odlučila financirati kroz strukturne fondove i Kohezijski fond EU, danas se u zagrebačkom hotelu Westin održava predstavljanje operativnih programa Promet, Zaštita okoliša, Regionalna konkurentnost i Razvoj ljudskih potencijala, kao i već aktivnih projekata financiranih u okviru pojedinog operativnog programa, a predstavljanje je u poslijepodnevnim satima otvoreno za sve zainteresirane građane.

Otvarajući službeni dio današnje manifestacije, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić podsjetio je da su ovi operativni programi temelj za korištenje 450 milijuna eura 'rezerviranih' za Hrvatsku u programskom razdoblju od 2007. do 2013. godine. Ova četiri operativna programa Europska je komisija prihvatila u rujnu i listopadu ove godine, čime su se sada stekli uvjeti za raspisivanje natječaja.

No, istaknuo je Grčić, to je samo uvod u ključnu fazu početka korištenja sredstava iz strukturnih i Kohezijskog fonda iz kojih je za Hrvatsku u idućem programskom razdoblju (2014. do 2020.) predviđeno ukupno 8,3 milijarde eura, tj. više od milijardu eura godišnje.

Kako bi se krenulo u to preostaje dovršetak akreditacije hrvatskih institucija koje sudjeluju u sustavu korištenja EU fondova, što je u završnoj fazi, u tijeku je podizanje njihovog kapaciteta zapošljavanjem novih ljudi i sve bi trebalo biti dovršeno za mjesec do dva, rekao je Grčić.

Do sada je na nacionalnoj razini zaposleno 170 od planiranih 205 ljudi. Ostaje još povećanje kapaciteta na lokalnoj i regionalnoj razini, a posebno u razvojnim agencijama koje su regionalni koordinatori cijelog procesa te koje država stoga i financijski podupire, a isto će morati provesti i općine, gradovi i županije, rekao je Grčić te dodao da će se ubrzo razviti i nova konzultantska branša u privatnom sektoru, koja će na terenu pomagati u pripremi kvalitetnih projekata.

Akreditacija institucija je pak preduvjet da Hrvatska dobije i 150 milijuna eura predfinanciranja za projekte započete u ovoj godini, rekao je Grčić i naglasio da i bez tog novca nema bojazni da ćemo biti neto uplatitelj u proračun EU, jer smo već ove godine 'u plusu' za oko 6 milijuna eura, što će se od iduće godine višestruko uvećati.

Veći dio 2014. Hrvatska će pak utrošiti na proces programiranja za novo proračunsko razdoblje, a ključni dokument za to, Partnerski sporazum, intenzivno se priprema te bi u ožujku 2014. trebao biti podnesen EK na usvajanje, dok je krajnji rok za operativne programe koji se iz toga izvode sredina srpnja iduće godine.

To je ogroman posao i očekuje nas zajednički rad na tome da pripremimo što više kvalitetnih projekata, jer nije bitno samo potrošiti novce, već je bitno kako se novci troše, gdje se ulažu i koji je multiplikativni učinak svakog eura koji će kroz strukturne fondovi biti uložen. Cilj je da svi ti projekti na direktan ili indirektan način doprinose jačanju hrvatskog gospodarstva i njegovoj konkurentnosti, istaknuo je.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić predstavio je operativni program Razvoj ljudskih potencijala, čiji je strateški cilj poboljšanje efikasnosti tržišta rada, razvoj ljudskog kapitala i jačanje socijalnog uključivanja, za što je do kraja ove godine predviđeno 152,4 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda.

Slijedeće proračunsko razdoblje (2014. do 2020.) širi raspon mogućih prioriteta za financiranje sredstvima EU, jer je samo iz Socijalnog fonda u tom razdoblju za Hrvatsku planirano 1,5 milijardi eura, uz još 66,2 milijuna eura iz Garancije za mlade za 2014. i 2015. godinu, istaknuo je Mrsić.

Strateški cilj operativnog programa Zaštita okoliša je pak poboljšanje okolišne infrastrukture i kvalitete povezanih usluga, prvenstveno kroz projekte gospodarenja otpadom i upravljanje vodama, za što je predviđeno financiranje iz Kohezijskog fonda od gotovo 282 milijuna eura.

Operativni program Regionalna konkurentnost predviđa gotovo 188 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj za povećanje konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva te potporu gospodarstvu temeljenom na znanju.

Operativnim programom Promet predviđa se financiranje projekata razvoja modernih prometnih mreža i povećanja dostupnosti regije s gotovo 237 milijuna eura također iz fonda za regionalni razvoj. Pritom će naglasak biti na projektima željezničke infrastrukture, unutarnjih plovnih puteva i održivog razvoja javnog prijevoza.

(Hina)

 

 
 

Vijesti iz medija