Potpredsjednik Vlade Branko Grčić: Operativni programi za razdoblje 2007.-2013. uvod su u korištenje izdašnijih EU fondova

Slika /arhiva/SLIKE/Westin_25_11_2013_1.jpg

Europska komisija odobrila je Operativni program „Razvoj ljudskih potencijala“ 17. listopada 2013. čime je zaključen rad na definiranju strateškog okvira za korištenje EU fondova za prvih 6 mjeseci članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji. 

Europska komisija odobrila je Operativni program „Razvoj ljudskih potencijala“ 17. listopada 2013. čime je zaključen rad na definiranju strateškog okvira za korištenje EU fondova za prvih 6 mjeseci članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji. Još u kolovozu Europska komisija službeno je odobrila Nacionalni strateški referentni okvir 26. kolovoza 2013. dok su Operativni programi „Promet“, „Zaštita okoliša“ i „Regionalna konkurentnost“ odobreni 6. rujna ove godine.

Ovi operativni programi temelj su za korištenje 450 milijuna eura koji su Hrvatskoj na raspolaganju u programskom razdoblju od 2007. do 2013. godine. No, to je samo uvod u ključnu fazu početka korištenja sredstava iz strukturnih i Kohezijskog fonda iz kojih je za Hrvatsku u idućem programskom razdoblju 2014. - 2020. predviđeno ukupno 8,3 milijarde eura, tj. više od milijardu eura godišnje.

Još nam preostaje dovršiti proces akreditacije hrvatskih institucija koje sudjeluju u sustavu korištenja EU fondova, što je u završnoj fazi. Akreditacija sustava je preduvjet da Hrvatska dobije i 150 milijuna eura predfinanciranja za projekte započete u ovoj godini, a i bez tog novca nema bojazni da ćemo biti neto uplatitelj u proračun EU, jer smo već ove godine 'u plusu' za oko 6 milijuna eura, što će se od iduće godine višestruko uvećati , naglasio je Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, otvarajući manifestaciju „Ususret EU fondovima – Ulaganje u budućnost“, a za vrijeme koje su u zagrebačkom hotelu Westin predstavljena četiri operativna programa za financijsko razdoblje 2007.-2013.

Cilj predstavljanja operativnih programa, koje su zajednički organizirali Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, te Ministarstvo rada i mirovinskog sustava,  je informirati javnost o prioritetima koje je Republika Hrvatska ulaskom u Europsku uniju odlučila financirati kroz strukturne fondove i Kohezijski fond, te predstaviti uspješne primjere projekata financiranih u okviru pojedinog operativnog programa.

Potpredsjednik Grčić je odbacio prigovore o kašnjenju izrade programskih dokumenata. Podsjetio je i da je ova Vlada u godinu i deset mjeseci podigla razinu ugovorenih sredstava u IPA programima sa 37 na 85 posto, a s već spremnim projektima za financiranje iz Kohezijskog i strukturnih fondova Hrvatska ima sjajan start.

Očekuje nas 2014. godina kao izrazito izazovna godina. Očekuje nas zajednički rad na pripremi što više kvalitetnih projekata, jer nije bitno samo potrošiti novce, već je bitno kako se novci troše. Bitno je da svi ti projekti doprinose jačanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, kazao je Branko Grčić.

Ujedno je pozvao ljude u lokalnoj i regionalnoj samoupravi da jačaju kapacitete kako bi što bolje pripremili projekte za EU financiranje.

Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava ukazao je na dosadašnja postignuća i mjere aktivne politike zapošljavanja, te mogućnosti poboljšanja na tržištu rada koje će se financirati kroz Operativni program „Razvoj ljudskih potencijala. Hrvoje Dokoza, zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode govorio je EU projektima u zaštiti okoliša, a Marko Lončarević, pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture o projektima koji se provode ili pripremaju kroz OP „Promet“.

Skupu se obratila i Vittoria Alliata-di Villafranca, direktorica Opće uprave za regionalnu i urbanu politiku Europske komisije, a nakon prezentacija u službenom dijelu programa i građani su mogli saznati sve što ih zanima o mogućnostima korištenja EU fondova, te razgledati izložbu fotografija uspješnih projekata.

 
OPERATIVNI PROGRAM 
„REGIONALNA KONKURENTNOST“ 2007. -2013.


Strateški cilj je povećanje konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva te potpora gospodarstvu temeljenom na znanju.

Za OP „Regionalna konkurentnost“ za razdoblje 2007. – 2013. predviđeno je ukupno 223.615.126 eura, od čega će se 187.779.595 eura financirati iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Za jačanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva namijenjeno 65 posto, za razvoj i unaprjeđenje regionalne infrastrukture i jačanje atraktivnosti regija 29 posto, te za tehničku pomoć 6 posto.


OPERATIVNI PROGRAM
„ZAŠTITA OKOLIŠA“ 2007.-2013.

Strateški cilj je poboljšanje okolišne infrastrukture i kvalitete povezanih usluga.

Za Operativni program „Zaštita okoliša“  za razdoblje 2007. – 2013. predviđeno je ukupno 330.704.726 eura, od čega će se 281.099.011 eura financirati iz Kohezijskog fonda.

Za poboljšavanje sustava vodoopskrbe, te sustava upravljanja otpadnim vodama 71 posto sredstava, za uspostavu cjelovitog sustava gospodarenja otpadom 26 posto, te tehničku pomoć 3 posto.
 


OPERATIVNI PROGRAM
„PROMET“ 2007. - 2013.


Strateški cilj  je razvoj modernih prometnih mreža i povećanje dostupnosti regija.

Za Operativni program „Promet“ za razdoblje 2007. – 2013. predviđeno je ukupno 278.803.890 eura, od čega će se 236.983.305 eura financirati iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Glavnina, 94 posto sredstava, namijenjena je modernizaciji željezničke infrastrukture i pripremi projekata u sektoru prometa. Po tri posto ide za unapređenje unutarnje plovidbe u RH, odnosno za tehničku pomoć


OPERATIVNI PROGRAM
„RAZVOJ LJUDSKIH POTENCIJALA“ 2007. - 2013.


Strateški cilj je poboljšanje efikasnosti tržišta rada, razvoj ljudskog kapitala i jačanje socijalnog uključivanja.

Za OP „Razvoj ljudskih potencijala“ za razdoblje 2007.-2013. predviđeno je ukupno 179.309.591 eura, od čega će se 152.413.107 eura financirati iz Europskog socijalnog fonda.

Za jačanje ljudskog kapitala u obrazovanju, istraživanju i razvoju predviđeno 31 posto sredstava,  za podršku pristupu održivom zapošljavanju i prilagodljivost radne snage 30 posto, za jačanje socijalnog uključivanja i integracije osoba u nepovoljnom položaju 26 posto, za tehničku pomoć 8 posto, te jačanje uloge civilnog društva za bolje upravljanje 5 posto.


Galerija:

 


Pisane vijesti