Predbožićni sajam „Hrvatski otočni proizvod“

  • Slika /slike/Vijesti/plakat_božić_2018_HOP.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

33 otočna proizvođača predstavit će svoju bogatu tradicijsku ponudu

U petak, 16. studenoga 2018. godine, predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Gabrijela Žalac otvorili su Predbožićni sajam „Hrvatski otočni proizvod“ koji će se odvijati u sklopu predbožićnih aktivnosti na Trgu bana Josipa Jelačića, u razdoblju od 15.11. do 25.11.2018. godine od 8 do 20 sati.
 
Cilj organizacije Sajma je poticanje razvoja otočne proizvodnje te brendiranje proizvoda s prestižnom oznakom „Hrvatski otočni proizvod“ koju dodjeljuje Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Sama organizacija Sajma ima i karakteristike turističke manifestacije koja prikazuje bogatu ponudu, sadržaj, tradiciju i kulturnu baštinu hrvatskih otoka.
 
Ovom prilikom svoje proizvode predstavit će 33 otočna proizvođača s otoka Korčule, Visa, Lastova, Brača, Krka, Hvara, Paga, Prvića, Raba, Dugog otoka, Ugljana, Iža, Rave, Cresa i poluotoka Pelješca, a posjetitelji će moći razgledati i kupiti maslinova ulja, sireve, mariniranu ribu, vina, rakije i likere, med, slastice, eterična ulja, kozmetiku i suvenire te ostale specifične otočne proizvode.
 
Oznaku „Hrvatski otočni proizvod“, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, dodjeljuje proizvodima koji zadovoljavaju kriterije izvrsnosti, izvornosti i tradicije, a projekt je pokrenut 2007. godine s namjerom poticanja proizvodnje izvornih i kvalitetnih otočnih proizvoda, a do sada je Oznaku dobilo 297 proizvođača, od kojih 26 ekoproizvođača, 28 proizvođača s oznakom zemljopisnog podrijetla i osam proizvođača s oznakom izvornosti, za 971 proizvod i proizvodnu liniju s 24 otoka. Radi se o pićima i prehrambenim, kozmetičkim i odjevnim proizvodima te suvenirima.
 
Uz Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije suorganizator sajma je Udruga poslovni klaster „Hrvatski otočni proizvod“.

Pisane vijesti