Povećana alokacija za Program energetske obnove višestambenih zgrada i javnih ustanova koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja

Slika /slike/Vijesti/Obnova zgrada_25_5_2017.jfif

Žalac: „Svi prijavljeni projekti za energetsku obnovu, a koji zadovoljavaju kriterije prihvatljivosti, bit će sufinancirani  sredstvima iz EU fondova.“

Odlukom ministra graditeljstva i prostornoga uređenja Lovre Kuščevića uz prethodno odobrenje čelnice Upravljačkog tijela, ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijele Žalac, uspješno su povećane alokacije sredstava za dva poziva i to Poziva na dostavu projektnih prijedloga 'Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja' i Poziva na dostavu projektnih prijedloga 'Energetska obnova višestambenih zgrada', koje je raspisalo Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, a koji se sufinanciraju iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost spomenutih programa sada iznosi 1,7 milijardi kuna od čega je 900 milijuna kuna bespovratnih sredstava.
 
Ministar Kuščević naglasio je da je početna alokacija od 152 milijuna kuna u okviru poziva  'Energetska obnova višestambenih zgrada“, povećana na 560.960.409,50 kuna bespovratnih sredstava. „Ukupno je zaprimljeno 649 prijava, od čega kriterije prihvatljivosti zadovoljava 596 prijava što dovodi do  ukupne investicije u vrijednosti 939.928.834,48 kn“, pojasnio je ministar Kuščević.  Svrha Poziva je provedba mjera energetske obnove i korištenje obnovljivih izvora energije u višestambenim zgradama koje će rezultirati smanjenjem potrošnje energije za grijanje/hlađenje kroz integrirani pristup.
 
Također, ministar Kuščević je rekao kako je u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga 'Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja' osigurano 152.000.000,00 kuna iz EFRR-a, no zbog velikog broja prijava koje su zadovoljile kriterije prihvatljivosti traženo je i odobreno od strane Upravljačkog tijela (MRRFEU) povećanje alokacije u ukupnom iznosu od 348.785.282,78 kuna bespovratnih sredstava. „Radi se o 234 prijave od kojih kriterije prihvatljivosti zadovoljava 223 prijava, iznos ukupne investicije 781.344.126,51 od kojih je 348.785.282,78 kn bespovratnih sredstava“, naglasio je Kuščević.
 
„S obzirom na veliki odaziv naših sugrađana mi smo sukladno traženjima povećali alokacije i na taj način odobrili dvostruko više sredstava od onoga što je planirano. Od 100 milijuna eura bespovratnih sredstava koje smo namijenili  za smanjenje  potrošnje energije u stambenim zgradama već smo kroz ova dva poziva alocirali gotovo 75 milijuna eura što govori o alokacijskoj sposobnosti i onome što trebamo raditi. Na ovaj će način svi prijavljeni projekti za energetsku obnovu višestambenih zgrada i javnih ustanova koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja, a koji zadovoljavaju kriterije prihvatljivosti biti sufinancirani  sredstvima iz EU fondova.“ kazala je ministrica Žalac.
 
Ministrica je naglasila kako je posebno veseli povećanje alokacije za naše škole i vrtiće, jer će tako svi projekti koji su prijavljeni dobiti sredstava iz EU fondova. „Dodatnu pomoć našim jedinicama regionalne i lokalne samouprave smo osigurali kroz naš Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata kako bi svi projekti koji se odnose na škole i vrtiće, odnosno javne ustanove koje se bave odgojem i obrazovanjem po potpisivanju ugovora s Ministarstvom graditeljstva mogli javiti  nama za odobrenje dodatnih sredstva ovisno o stupnju razvijenosti JLS za dio koji sami moraju financirati“, pojasnila je ministrica Žalac i dodala kako je energetska obnova  trenutno jedini način za obnovu naših škola i vrtića. 

Pisane vijesti