Ministrica Žalac izaslanica predsjednice Republike Hrvatske u Osijeku

  • Slika /slike/Vijesti/Osijek_25_5_2017.jpg
  • Slika
  • Slika

U četvrtak 25. svibnja 2017. ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, u svojstvu izaslanice predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, u Osijeku je svečano otvorila 6. Međunarodni znanstveni simpozij "Gospodarstvo istočne Hrvatske - vizija i razvoj" na Ekonomskom fakultetu, gdje je govorila o Projektu Slavonija, Baranja i Srijem te o brojnim mogućnostima koje poduzetnicima stoje na raspolaganju putem fondova Europske unije.

“Zajedničkim ćemo snagama vratiti sjaj našoj Zlatnoj žitnici jer samo sinergijom i suradnjom na svim razinama možemo pokrenuti rast i razvoj te vratiti dostojanstvo Slavoniji, Baranji i Srijemu i svim ljudima koji žive na ovom području! Izmjenama određenih zakona, među ostalim, novim Zakonom o potpomognutim područjima, sustavnim mjerama Vlade, ali i sredstvima EU fondova, pomoći ćemo upravo istoku Hrvatske.”
 
Nakon svečanog otvorenja simpozija, ministrica Žalac u društvu zastupnika u Hrvatskom Saboru, g. Ivana Anušića i predsjednikom Županijskog suda u Osijeku, g. Antom Rašićem, ministrica je posjetila radove koji se odvijaju u Županijskom sudu, a projekt je vrijedan preko 4 milijuna eura te će se u sklopu istoga obnoviti cijela zgrada Suda u doglednom periodu.
 
Nakon Suda, ministrica Žalac i zastupnik Anušić, posjetili su i Klinički-bolnički centar Osijek u kojemu je u pripremi projekt obnove 8000 m2 u vrijednosti 81 milijun kuna. KBC Osijek će po završetku pripremnih aktivnosti, prijaviti projekt na objavljeni poziv na dostavu projektnih prijedloga za poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama/kirurgijama i hitnom prijemu koji će biti sufinancirani sredstvima EU.
 
Svoj posjet ministrica Žalac je završila u Općini Darda u kojoj su joj domaćini bili načelnik Općine g. Anto Vukoje te novoizabrani gradonačelnik grada Belog Manastira g. Tomislav Rob. Nakon što je u Vukovaru 16. svibnja potpisan Sporazum o provedbi intervencijskih planova u okviru Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima predviđenog operativnim programima „Konkurentnost i kohezija“ i „Učinkoviti ljudski potencijali“ između Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva rada i mirovinskoga sustava te gradova Beli Manastir s općinom Darda, Benkovca, Petrinje i Vukovara, spomenuti gradovi kreću s provedbom svojih planova. U sklopu provedbe intervencijskog plana, u Općini Darda bit će izgrađeno ukupno 87 obiteljskih kuća namijenjenih pripadnicima romske nacionalne manjine. “Ovaj projekt jedinstven je u Europi te sam neizmjerno sretna što će se isti uskoro i realizirati.”, izjavila je ministrica Žalac.
 


Pisane vijesti