Potpredsjednik Vlade Branko Grčić: Ogroman pomak u korištenju EU fondova

Slika /arhiva/SLIKE/briefing 19.12.2012-1.jpg

Mi smo napravili ogroman pomak u korištenju europskih fondova, s 37,4 posto ugovorenih sredstava na početku 2012. došli smo na 60 posto ukupne alokacije. Praktički, po prvi put otkad postoji IPA program, mi smo u ovoj godini uspjeli ugovoriti cijelu godišnju alokaciju, istaknuo je Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije govoreći na susretu s novinarima o rezultatima i aktivnostima ministarstva na pripremi za korištenje sredstava iz EU fondova, te najavljujući kako će u 2013. godini Hrvatskoj biti na raspolaganju 450 milijuna eura, te 1,1 milijarda u svakoj idućoj godini.
 

Mi smo napravili ogroman pomak u korištenju europskih fondova, s 37,4 posto ugovorenih sredstava na početku 2012. došli smo na 60 posto ukupne alokacije. Praktički, po prvi put otkad postoji IPA program, mi smo u ovoj godini uspjeli ugovoriti cijelu godišnju alokaciju, istaknuo je Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije govoreći na susretu s novinarima o rezultatima i aktivnostima ministarstva na pripremi za korištenje sredstava iz EU fondova, te najavljujući kako će u 2013. godini  Hrvatskoj biti na raspolaganju 450 milijuna eura, te 1,1 milijarda u svakoj idućoj godini.

Ove je godine ukupno ugovoreno 398 milijuna eura, odnosno 59,5 posto u odnosu na dodijeljena sredstva, a ukupno je isplaćeno 220 milijuna eura odnosno 32,9 posto u odnosu na dodijeljena sredstva. Što se tiče promjena u 2012., ugovoreno je 148 milijuna eura, a isplaćeno sredstava u iznosu 93 milijuna eura. Oko 800 ljudi trenutno radi u sustavu na pripremi i provedbi tih projekata, a do kraja ožujka sljedeće godine trebalo bi ih biti oko tisuću.

O najvažnijim projektima, mjerama i strategijama govorili su i zamjenik ministra dr.sc. Jakša Puljiz, te pomoćnici ministra Helga Bubanović-Devčić i Matija Derk.  Između ostaloga, istaknuto je da je uspostavom nove podjele Hrvatske na statističke regije ostvareno niz koristi za RH, od kojih se može posebno istaknuti ušteda veća od 300 milijuna eura u razdoblju 2014.-2020. za potrebe osiguranja nacionalnog sufinanciranja EU projekata.

Nadalje, izdvaja se: izrada operativnih programa za EU fondove za razdoblje 2007.-2013. i pokretanje procesa izrade programskih dokumenata za razdoblje 2014.-2020. uključujući i Nacionalni program reformi ; pokretanje programa pripreme projekata za EU fondove za korisnike s lokalne i regionalne razine. U suradnji s HBOR-om pokrenuti su novi kreditni programi za sve IPA komponente čime se olakšava osiguranje nacionalnog sufinanciranja projekta, pokrenuta je i informativno-edukativna kampanja o EU fondovima kojom je kroz razne aktivnosti obuhvaćeno preko 2500 osoba na lokalnoj i županijskoj razini. Provedena su  i 202 otvorena postupka javne nabave, s raznim poduzetnicima ugovoren je ukupni iznos od 378.500.000,00 kn bez PDV-a .

Prezentirani su i sljedeći podaci:

U okviru prvog potprograma "Priprema projekata za EU fondove" odabrana su 32 projekta kojima je odobrena pomoć u pripremi projekta.  Procijenjena vrijednost infrastrukturnih investicija kojima je u 2012. godini pružena pomoć u razradi investicijskog ciklusa je 4,3 milijarde HRK; procijenjena vrijednost izrade njihove tehničke dokumentacije gotovo 160 milijuna HRK.
 

U 2013. godini nastavlja se sa započetim aktivnostima pružanja tehničke pomoći u  razradi projektnih ideja  te nastavno na to dodjeli sredstva za izradu projektne/tehničke dokumentacije.  Najspremniji projekti uključuju se u liste potencijalnih projekata za financiranje kroz postojeće i buduće Operativne programe.
 

Posebna pažnja će se u 2013.g. usmjeriti prema projektima koje predlažu veliki gradovi, jer u gradovima leži veliki potencijal za korištenje EU fondova, a koji do sada nije bio dovoljno adresiran.
 

U okviru Projekta Integralni razvoj lokalne zajednice financirano je i završeno 74 infrastrukturnih projekata (6 školskih objekata, 1 dječji vrtić, 6 raznih drugih objekata javne namjene, 37  prometnica, 18 vodovoda, 6 sustava odvodnje).
U okviru Programa razvoj potpomognutih područja sufinancirano je 115 manjih infrastrukturnih projekata (53 komunalne i 62 socijalne infrastrukture) te je u svrhu  korištenju drva i drvne biomase te poticanja energetske učinkovitosti nabavljeno  i isporučeno 24 kotla na pelete za objekte javne namjene za JLPS na području posebne državne skrbi i brdsko-planinskim područjima.
 

Ugovorena je izrada projektna dokumentacije za 64 projekta kroz Program pripreme i provedbe razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz fondova Europske unije, potprogram II, Priprema lokalnih projekata na potpomognutim područjima, koja će biti spremna za povlačenje prvih sredstava iz strukturnih fondova u 2013. godini.
Ove godine  oznaku kvalitete "Hrvatski otočni proizvod"  dobilo je 47 proizvođača za 79 proizvoda.                                           
Sukladno Zakonu o otocima odobrene su državne potpora male vrijednosti za 157 otočnih poslodavaca s ciljem očuvanja radnih mjesta na otocima. 

Galerija:
 



Pisane vijesti