Potpredsjednik Vlade Branko Grčić: Iz EU fondova turizmu će na raspolaganju biti velika sredstva

Slika /arhiva/SLIKE/Dani-turizma19102012.jpg
Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić sudjelovao je u Dubrovniku na tradicionalnom susretu djelatnika turističkog sektora s predstavnicima Vlade RH. 

'Hrvatska je kao destinacija prepoznata, blizu je, sigurna je i stabilna, a sve je to doprinijelo i povećanju atraktivnosti hrvatskog turizma. Vlada RH dodatno promovira ovaj sektor, za što je primjer početak primjene diferencirane stope PDV-a za najšire usluge u turizmu od 10 posto s početkom sljedeće godine. Turizam je jedan od najpropulzivnijih sektora te ključni oslonac ove države. Na čelu sam ministarstva koje koordinira EU fondove, a turizmu kroz njih stoje na raspolaganju velika sredstva koja se mogu povući, posebice za mala i srednja poduzeća“ istaknuo je Grčić u svom govoru.
 
Ministar Veljko Ostojić naglasio je kako Ministarstvo turizma radi na podizanju konkurentnosti hrvatskog turizma pomoću tri konkretne mjere - izmjene zakonodavnog okvira, stvaranja boljih uvjeta za investicije te izmjene u komunikacijama s tržištem. Tom prilikom najavio je i novi program koji će zajedno kreirati Ministarstvo turizma, Ministarstvo poduzetništva i obrta, HAMAG-a i HBOR-a, namijenjen malim i srednjim obrtnicima koji žele svoje apartmane povezati i pretvoriti u male obiteljske hotele, kojima će biti omogućena vrlo atraktivna kreditna linija“

'Mali i srednji poduzetnici čine preko 99 posto ukupnih turističkih tvrtki, a Vlada RH pokušava stvoriti konkurentnije uvjete za njihov rad. 'Svjesni smo da trebamo nove investicije i država mora napraviti sve što može kako bi dovela kapital, olakšala investicije i tako pomogla unaprjeđenju turističke ponude'  naglasio je ministar Gordan Maras.

Ministar Siniša Hajdaš–Dončić rekao je kako bez prometa nema ni turizma te naglasio kako je promet autocestama i državnim cestama ove godine smanjen za 2-3 posto, što je pokazatelj kako sve više turista dolazi zračnim prometom. U zakonodavnom dijelu istaknuo je kako Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture priprema novi Zakon o pomorskom dobru i morskim marinama koji će donijeti novine, primjerice tzv. ekskluzivne koncesije u određenim dijelovima Hrvatske.

Galerija:
 


Pisane vijesti