Potpredsjednik i ministar Branko Grčić u Sinju pratio završnicu 297. Sinjske alke

Slika /arhiva/SLIKE/sinj1 05 08 2012.jpg
Potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić pratio je završnu utrku 297. Sinjske alke u Sinju. Trodnevna svečanost dio je UNESCO-ve nematerijalne kulturne baštine, a Alka se trči u spomen na pobjedu naroda Cetinske krajine nad turskom vojskom 1715. godine.

Sinjsku alku su pratili i predsjednik RH Ivo Josipović, predsjednik Vlade Zoran Milanović, potpredsjednik Vlade Radimir Čačić te sedam ministara. Također, prisutni su bili i predstavnici Crkve, vojske, lokalnih vlasti te drugi uzvanici, među kojima i Vjekoslav Bevanda, predsjedatelj Vijeća ministara BiH, te turski veleposlanik Burak Özügergin. Özügergin je prvi turski veleposlanik koji je posjetio Sinjsku alku, što je izazvalo veliko odobrenje prisutnih.

''Prošlost je prošlost. U današnje vrijeme smo vrlo bliski. Danas nisam tu zbog rata i vojske već zbog kulture. Zadovoljan sam što sam na Alci'', kazao je turski veleposlanik.

Alkarski vojvoda Ante Vučić u svom je govoru izjavio da su danas naš narod i država u velikim iskušenjima zbog gospodarske krize. 

''Neka nam Sinjska alka i njen duh budu vodilja i putokaz – zbijmo redove, povucimo prave poteze, ništa vrijedno se ne dobiva bez truda. Sreća prati samo hrabre. Vjerujmo da će hrvatska Vlada uspjeti u provedbi programa brzog izlaska iz krize, na opću dobrobit svih građana naše države'' rekao je Vučić.


Galerija:


Pisane vijesti